תפילה: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
(עריכה כללית, לא מושלמת)
שורה 1: שורה 1:
קשר בין אדם לקונו המתבטא בדיבור האדם אל בוראו בשבח, בקשה והודיה.
'''תפילה''' היא קשר בין אדם לקונו המתבטא בדיבור האדם אל בוראו בשבח, בקשה והודיה.


== חיוב התפילה ==
== חיוב התפילה מדאורייתא ומדרבנן ==
לפי ה[[רמב"ם]] ישנה [[מצוות עשה]] להתפלל בכל יום, אך הנוסח ומספר התפילות הוא דרבנן. ה[[רמב"ן]] משיג עליו וסובר שרק בשעת צרה ישנה מצווה להתפלל ושאר התפילות הן תקנה דרבנן של אנשי [[כנסת הגדולה]]. חז"ל תקנו להתפלל 3 פעמים ביום [[שחרית]], [[מנחה]] ו[[ערבית]] כנגד הקרבנות, ובמועדים ושבתות גם תפילת [[מוסף]].
לפי ה[[רמב"ם]] ישנה [[מצוות עשה]] להתפלל בכל יום, אך הנוסח ומספר התפילות הוא דרבנן. ה[[רמב"ן]] לעומת זאת, סובר שרק בשעת צרה ישנה מצווה להתפלל, והתפילות הקבועות הן תקנה דרבנן.  


== ההיסטוריה של התפילה ==
אנשי [[כנסת הגדולה]] תקנו נוסח קבוע לתפילות, וחיוב להתפלל 3 פעמים ביום חול [[תפילת שחרית|שחרית]], [[תפילת מנחה|מנחה]] ו[[תפילת ערבית|ערבית]] כנגד ה[[קרבנות]], במועדים ושבתות גם [[תפילת מוסף]], וב[[יום כיפור]] גם [[תפילת נעילה]].
אנחנו מוצאים תפילה כבר בתורה, כש[[אברהם]] מבקש על סדום, [[יעקב]] מתפלל לפני הפגישה עם [[עשיו]], [[משה]] מתחנן להכנס לארץ. בכל המקרים, התפילה באה בעקבות צרה ואמונה שה' הוא ריבון העולמים ורק הוא יוכל להושיע. בעקבות הכרה זו באה התפילה באופן טבעי, כבקשה להשלים את הבקשה הפרטית ולעזור לאדם.
אנשי [[כנסת הגדולה]] תיקנו נוסח לתפילה, וחובה להתפלל בזמנים קבועים כל יום. לכאורה הם פוגמים בתפילה המקורית, שבאה מעומק הלב ומתוך הכרה בה' כמושיע שממנו צריך לבקש. ע"י קביעת התפילה התפילה עלולה להפוך לעול קבוע שיש לפורעו, לאמירה "כצפצוף הזרזיר".
וכבר הזהיר על כך [[רבי אליעזר]]: "העושה תפלתו קבע אין תפלתו תחנונים".
אבל חז"ל בכל זאת תיקנו נוסח, בגלל כמה דברים: אנשים לא ידעו איך להתפלל, אנשים שכחו להתפלל למען הכלל ועוד כמה סיבות.
אז איך מתמודדים? [[רבי נחמן מברסלב]] הציע במקביל לתפילה הקבועה להוסיף תפילות אישיות, שישטח לפני ה' את כל מה שמפריע לו כדבר איש אל רעהו, מה שנקרא "[[התבודדות]]".
כבר בגמרא אנחנו מוצאים תנאים ואמוראים רבים שהוסיפו תפילות אישיות: "בתר צלותיה אמר הכי".
אבל מלבד זאת אפשר להתפלל את התפילה הקבועה ולכוון בה גם את הבקשה האישית מהלב. המילים שחז"ל סידרו לנו הם מילים נפלאות שיש בהן כוונות נשגבות, מאחר וב[[כנסת הגדולה]] ישבו גם [[נביאים]], ונבואה היא קשר ישיר עם הקב"ה, שהקב"ה מדבר עם האדם, לעומת התפילה שגם היא עניינה קשר עם הקב"ה מהצד המקביל של אותו ערוץ, כשאנחנו מדברים עם ה' יתברך.
==תקנת עם הארץ==
מסופר במסכת ברכות <ref>דף לא:א</ref> " כך היה מנהגו של רבי עקיבא, כשהיה מתפלל עם הצבור - היה מקצר ועולה, מפני טורח צבור, וכשהיה מתפלל בינו לבין עצמו - אדם מניחו בזוית זו ומוצאו בזוית אחרת, וכל כך למה - מפני כריעות והשתחויות.”
: מכאן ברור שאין צורך להרחיק עד [[רבי נחמן מברסלב| לברסלב]] כדי לראות מתח בין תפילה לפי נוסח ובציבור ולבין "עבדה שבלב" אשר לא יתכן לה נוסח ולא תוכל להיות בציבור כי בלב היא. רואים מגמרא זו שכבר רבי  עקיבא עמד על הסתירה זו לכאורה. ובכן גם הנוסח וגם חזרת ש"ץ הם תקנת עם הארץ. וגם חיוב תפילה במניין הוא ניגזר מתקנה זו, כלומר- המניין הוא מסגרת עבור חזרת ש"ץ. ולכן "כל מי שיש לו בית הכנסת בעירו ואינו נכנס שם להתפלל - נקרא שכן רע" (ברכות דף ח: א ).  כי הרי לטובת עם הארץ תיקנו חז"ל מסגרת תפילה- נוסח, חזרת ש"ץ - כדי שעם הארץ אשר אפילו לא ידע לקראו יכל לצאת לידי חובת התפילה על ידי שמיעה, ולצורך כך חייבו מניין- כדי ליצור לו סביבה ואווירה מתאמים, וזה, שלא בא לבית כנסת, הרי הוא "שכן רע" כי לא דואג לעולמו הרוחני של שכנו- עם הארץ. וכל הרוצה והיכול מוזמן להרבות בתפילת ביחידות.


עם זאת, פשוט שיש טעמים נוספים לעבודת ה' בצוותא: כמו <ref>ברכות ו.</ref> "מניין שהקב"ה מצוי בבית הכנסת? שנאמר <ref>תהילים פ"ב</ref> 'אלקים ניצב בעדת א-ל'. ומניין לעשרה שמתפללין שהשכינה עמהם? שנאמר 'אלקים ניצב בעדת א-ל'". ובגמרא בברכות ז: משמע שלכתחילה יש חיוב להתפלל במניין ("ולכנפי מר עשרה וליצלי").
== מטרת התפילה ==
לכאורה נראה שמטרת התפילה היא בקשה מה' שיסכים לעשות רצוננו. אבל הסבר זה קשה, מדוע ה' יסכים לעשות רצוננו? אם זכויותנו מצדיקות שנקבל טוב מה' נקבל, ואם לא, בזכות מה נקבל, הרי ודאי שאין הפליה אצל ה'!
 
יש המסבירים, שמטרת התפילה היא ליצור אצלנו שינוי. ככל שנביע רצון לקבל משהו, כך נבין ונפנים שכל דבר שמגיע אלינו הוא מאת ה', וה' הוא מסובב הסיבות והמנהיג לעולם, וניכנע לפני ה' ונעשה רצונו בהבנה שלמה שזו האמת.
 
== נוסח קבוע ==
 
=== התפילה לפני תיקון נוסח קבוע ===
אנו מוצאים תפילות בתורה, כגון כש[[אברהם]] מבקש על [[סדום]] שלא תיהפך, [[יעקב]] מתפלל לפני הפגישה עם [[עשיו]] ו[[משה]] מתחנן להכנס לארץ. במקרים אלו, התפילה באה בעקבות צרה, ומאמונה שה' הוא ריבון העולמים ורק הוא יוכל להושיע. לפני שאנשי כנסת הגדולה תיקנו נוסח קבוע התפילה הייתה בקשה טבעית מה' שימלא את משאלת הלב.
 
=== תפילה עם נוסח קבוע ===
אנשי כנסת הגדולה תיקנו נוסח לתפילה, וחובה להתפלל שלוש פעמים ביום ובזמנים קבועים.
 
סיבות לתיקון נוסח קבוע:
*המוני העם פטרו עצמם בתפילות קלושות.
*הצרכים הנחוצים ביותר הם הכלליים, הקשורים לעם ישראל בכללותו. על מנת שכולם יתפללו את הבקשות החשובות לעם ישראל, יש ליצור נוסח קבוע.
*אנשי כנסת הגדולה ידעו אלו מילים הכי מתאימות לתפילה ומהי הסדר הראוי ביותר לתפילה, ובתפילה שתיקנו יש כוונות רבות שרק חלקם נגלו ע"י חכמי הקבלה.
*יצירת מסגרת קבועה לתפילה למיסוד התפילה, שזה כחלק משאר התקנות שתקנו אנשי כנסת הגדולה לחיזוק הדת.
 
אמנם בכל זאת, יש חשש שתפילה כזו, על אף שהיא מבטאת בצורה הטובה ביותר את הצרכים האמיתיים, תהיה לשלא בכוונה ואדם לא יתחבר לתפילה שלא נובעת מרצונו. תפילה זו עלולה להיות "כצפצוף הזרזיר", וכן נאמר: "העושה תפלתו קבע אין תפלתו תחנונים". אם כן, ראוי שכל אדם ישתדל ללמוד ולהבין את משמעות התפילה ופירוש המילות כדי שיתחבר לתפילה.
 
=== בקשות אישיות ===
בגמרא אנו מוצאים תנאים ואמוראים רבים שהוסיפו תפילות אישיות - "בתר צלותיה אמר הכי...".
 
מעבר לנוסח הקבוע בו אדם משתתף בבקשותיו עם הציבור, יכול להוסיף בברכת שומע תפילה או בסוף [[אלוקי נצור]] את בקשותיו האישיות, וכן גם בנוסח הקבוע אפשר לכוון גם לבקשה אישית.
 
[[רבי נחמן מברסלב]] הדריך את תלמידיו שחוץ מהתפילה הקבועה, [[התבודדות|יתבודד]] כל אחד לבדו וישטח לפני ה' את כל מה שמפריע לו כדבר איש אל רעהו.
 
== תפילה במניין ==
חכמינו תיקנו שכל דבר שבקדושה יש לומר בעשרה אנשים. בכלל זה החיוב להתפלל את התפילות שנקבעו ע"י אנשי כנסת הגדולה במניין. על אף שאולי תפגע כוונת התפילה של היחיד, ישנה מעלה בתפילה בציבור יותר מתפילה בכוונה כמו שכתוב בגמרא<ref>ברכות ו.</ref> "מניין שהקב"ה מצוי בבית הכנסת? שנאמר <ref>תהילים פ"ב</ref> 'אלקים ניצב בעדת א-ל'. ומניין לעשרה שמתפללין שהשכינה עמהם? שנאמר "אלקים ניצב בעדת א-ל"".
 
ובהמשך כתוב<ref>ברכות ח.</ref>: "רבי נתן אומר: מנין שאין הקדוש ברוך הוא מואס בתפלתן של רבים, שנאמר: הן אל כביר ולא ימאס, וכתיב: פדה בשלום נפשי מקרב - לי וגו' ["כי ברבים היו עימדי"]. אמר הקדוש ברוך הוא כל העוסק בתורה ובגמילות חסדים ומתפלל עם הצבור - מעלה אני עליו כאילו פדאני, לי ולבני, מבין אומות העולם."
 
== הנוסחים לפי העדות השונות ==
 
== ראו גם ==
*[[תפילת שמונה עשרה]]
*[[התבודדות]]
*[[מניין]]
 
== קישורים חיצוניים ==
{{שיעור|מספר=2002|כללי=יסודות הלכות תפילה, הרב אליעזר מלמד}}


== הערות שוליים ==
== הערות שוליים ==

גרסה מ־18:45, 21 בדצמבר 2008

תפילה היא קשר בין אדם לקונו המתבטא בדיבור האדם אל בוראו בשבח, בקשה והודיה.

חיוב התפילה מדאורייתא ומדרבנן

לפי הרמב"ם ישנה מצוות עשה להתפלל בכל יום, אך הנוסח ומספר התפילות הוא דרבנן. הרמב"ן לעומת זאת, סובר שרק בשעת צרה ישנה מצווה להתפלל, והתפילות הקבועות הן תקנה דרבנן.

אנשי כנסת הגדולה תקנו נוסח קבוע לתפילות, וחיוב להתפלל 3 פעמים ביום חול שחרית, מנחה וערבית כנגד הקרבנות, במועדים ושבתות גם תפילת מוסף, וביום כיפור גם תפילת נעילה.

מטרת התפילה

לכאורה נראה שמטרת התפילה היא בקשה מה' שיסכים לעשות רצוננו. אבל הסבר זה קשה, מדוע ה' יסכים לעשות רצוננו? אם זכויותנו מצדיקות שנקבל טוב מה' נקבל, ואם לא, בזכות מה נקבל, הרי ודאי שאין הפליה אצל ה'!

יש המסבירים, שמטרת התפילה היא ליצור אצלנו שינוי. ככל שנביע רצון לקבל משהו, כך נבין ונפנים שכל דבר שמגיע אלינו הוא מאת ה', וה' הוא מסובב הסיבות והמנהיג לעולם, וניכנע לפני ה' ונעשה רצונו בהבנה שלמה שזו האמת.

נוסח קבוע

התפילה לפני תיקון נוסח קבוע

אנו מוצאים תפילות בתורה, כגון כשאברהם מבקש על סדום שלא תיהפך, יעקב מתפלל לפני הפגישה עם עשיו ומשה מתחנן להכנס לארץ. במקרים אלו, התפילה באה בעקבות צרה, ומאמונה שה' הוא ריבון העולמים ורק הוא יוכל להושיע. לפני שאנשי כנסת הגדולה תיקנו נוסח קבוע התפילה הייתה בקשה טבעית מה' שימלא את משאלת הלב.

תפילה עם נוסח קבוע

אנשי כנסת הגדולה תיקנו נוסח לתפילה, וחובה להתפלל שלוש פעמים ביום ובזמנים קבועים.

סיבות לתיקון נוסח קבוע:

  • המוני העם פטרו עצמם בתפילות קלושות.
  • הצרכים הנחוצים ביותר הם הכלליים, הקשורים לעם ישראל בכללותו. על מנת שכולם יתפללו את הבקשות החשובות לעם ישראל, יש ליצור נוסח קבוע.
  • אנשי כנסת הגדולה ידעו אלו מילים הכי מתאימות לתפילה ומהי הסדר הראוי ביותר לתפילה, ובתפילה שתיקנו יש כוונות רבות שרק חלקם נגלו ע"י חכמי הקבלה.
  • יצירת מסגרת קבועה לתפילה למיסוד התפילה, שזה כחלק משאר התקנות שתקנו אנשי כנסת הגדולה לחיזוק הדת.

אמנם בכל זאת, יש חשש שתפילה כזו, על אף שהיא מבטאת בצורה הטובה ביותר את הצרכים האמיתיים, תהיה לשלא בכוונה ואדם לא יתחבר לתפילה שלא נובעת מרצונו. תפילה זו עלולה להיות "כצפצוף הזרזיר", וכן נאמר: "העושה תפלתו קבע אין תפלתו תחנונים". אם כן, ראוי שכל אדם ישתדל ללמוד ולהבין את משמעות התפילה ופירוש המילות כדי שיתחבר לתפילה.

בקשות אישיות

בגמרא אנו מוצאים תנאים ואמוראים רבים שהוסיפו תפילות אישיות - "בתר צלותיה אמר הכי...".

מעבר לנוסח הקבוע בו אדם משתתף בבקשותיו עם הציבור, יכול להוסיף בברכת שומע תפילה או בסוף אלוקי נצור את בקשותיו האישיות, וכן גם בנוסח הקבוע אפשר לכוון גם לבקשה אישית.

רבי נחמן מברסלב הדריך את תלמידיו שחוץ מהתפילה הקבועה, יתבודד כל אחד לבדו וישטח לפני ה' את כל מה שמפריע לו כדבר איש אל רעהו.

תפילה במניין

חכמינו תיקנו שכל דבר שבקדושה יש לומר בעשרה אנשים. בכלל זה החיוב להתפלל את התפילות שנקבעו ע"י אנשי כנסת הגדולה במניין. על אף שאולי תפגע כוונת התפילה של היחיד, ישנה מעלה בתפילה בציבור יותר מתפילה בכוונה כמו שכתוב בגמרא[1] "מניין שהקב"ה מצוי בבית הכנסת? שנאמר [2] 'אלקים ניצב בעדת א-ל'. ומניין לעשרה שמתפללין שהשכינה עמהם? שנאמר "אלקים ניצב בעדת א-ל"".

ובהמשך כתוב[3]: "רבי נתן אומר: מנין שאין הקדוש ברוך הוא מואס בתפלתן של רבים, שנאמר: הן אל כביר ולא ימאס, וכתיב: פדה בשלום נפשי מקרב - לי וגו' ["כי ברבים היו עימדי"]. אמר הקדוש ברוך הוא כל העוסק בתורה ובגמילות חסדים ומתפלל עם הצבור - מעלה אני עליו כאילו פדאני, לי ולבני, מבין אומות העולם."

הנוסחים לפי העדות השונות

ראו גם

קישורים חיצוניים

יסודות הלכות תפילה, הרב אליעזר מלמד מתוך אתר Yeshiva


הערות שוליים

  1. ברכות ו.
  2. תהילים פ"ב
  3. ברכות ח.