ברכת שהכל נהיה בדברו

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

ברכת שהכל היא אחת מברכות הנהנין שבה מודים לה' שה' אמר ונהיה.

מקור

במשנה מובא כי על מאכלים שאין גידולם מהאדמה יש לברך שהכל "עַל דָּבָר שֶּׁאֵין גִּדּוּלוֹ מִן הָאָרֶץ - אוֹמֵר שֶׁהַכֹּל. עַל הַחֹמֶץ וְעַל הַנּוֹבְלוֹת וְעַל הַגּוֹבַאי - אוֹמֵר שֶׁהַכֹּל. עַל הֶחָלָב וְעַל הַגְּבִינָה וְעַל הַבֵּיצִים - אוֹמֵר שֶׁהַכֹּל. רַבִּי יְהוּדָה אוֹמֵר, כָּל שֶׁהִיא מִין קְלָלָה - אֵין מְבָרְכִין עָלָיו". הגמרא, מביאה דוגמאות נוספות לדין זה וקובעת כי גם על בשר בהמה, חיה, עוף ודגים, וכן על ביצים, חלב וגבינה מברכים שהכל.

כמו כן, הגמרא ברכות מ ב קובעת כי גם מאכלים הנאכלים בשעת הדחק או שלא כדרכם מברכים שהכל "על הפת שעיפשה ועל היין שהקרים, ועל התבשיל שעבר צורתו אומר: שהכל". הגמרא מוסיפה כי גם על פטריות וכמהין מברכים שהכל, מכיוון שאין הם יונקים את חיותן מהאדמה.

במקור אחר, הגמרא בבא בתרא צו ב מביאה כי גם על משקאות שנעשים מצמחים מברכים שהכל "תנו רבנן: אחד שכר תמרים ואחד שכר שעורים ואחד שמרי יין מברכין עליהם שהכל נהיה בדברו".

במשנה ‏[1] כתוב שאם מישהו בירך שהכל על דבר שלא מברכים עליו שהכל יצא והרמב"ם מפרש ‏[2] שהכוונה ששהכל פותר אפילו את הפת והיין ור"ע מברטנורא מסכים אם הרמב"ם וגם כותב שעדיף מתחילה לברך את הברכה הנכונה ולא שהכל‏[3].

הערות שוליים

  1. משנה, מסכת ברכות, פ"ו, ב'.
  2. פירוש הרמב"ם על משנה, ברכות פ"ו, ב'.
  3. ברטנורא שם.