יעלה ויבוא: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אין תקציר עריכה
אין תקציר עריכה
שורה 1: שורה 1:
[[יעלה ויבוא]] היא תוספת ל[[עמידה]] ול[[ברכת המזון]], שמוסיפים בימים בהם מקריבים קורבנות מוסף כגון [[ראש חודש]], ברגלים, ב[[ראש השנה]] וב[[יום הכיפורים]].
[[יעלה ויבוא]] היא תוספת ל[[עמידה]] ול[[ברכת המזון]], שמוסיפים בימים בהם מקריבים קורבנות מוסף כגון [[ראש חודש]], ברגלים, ב[[ראש השנה]] וב[[יום הכיפורים]].
==מקור==
הגמרא {{#makor-new:שבת כד א|בבלי-שבת|כד|א}} קובעת כי {{ציטוטון|ימים שיש בהם קורבן כגון ראשי חודשים וחול המועד ערבית ושחרית ומנחה, מתפלל שמונה עשרה ואומר מעין המאורע בעבודה, ואם לא אמר מחזירין אותו}}. [[רש"י]] מפרש שהתוספת נמצאת בברכת רצה מכיוון שההזכרה כוללת בתוכה בקשת רחמים על ישראל ועל ירושלים להשיב את העבודה למקומה. ככל הנראה, בימי המועדים בהם מזכירים את הקורבנות אותם היה עלינו להקריב, מרגישים יותר את חסרון המקדש ולכן מבקשים על בנייתו המחודשת.
==השוכח להזכיר==
בגמרא {{#makor-new:שבת כד א|בבלי-שבת|כד|א}} נפסק כי מי ששכח לומר יעלה ויבוא חייב לחזור על תפילתו, ונחלקו הראשונים בסיבת הדבר. מדברי התוספות {{#makor-new:שבת כד א|ראשונים-תוספות-שבת|כד|א}} משמע שמי שהתפלל ללא תוספת ההזכרה יצא ידי חובת תפילתו, אך עדיין לא יצא ידי חובת הזכרת המאורע. לדבריו, מכיוון שהאדם לא יכול להזכיר את המאורע שלא כחלק מתפילתו- עליו לשוב ולהתפלל על מנת להזכיר את המאורע. מנגד, חכמי פרובינציא {{הערה|תלמידי רבינו יונה יח,א}} הסבירו כי הזכרת המאורע היא חלק בלתי נפרד מהתפילה בימי החגים, וממילא מי ששכח להזכיר יעלה ויבוא לא יצא ידי חובת תפילה כלל ועל כן עליו לחזור ולהתפלל.


== מקומה ==
נפקא מינה בין השיטות השונות תהיה באדם ששכח להזכיר יעלה ויבוא במנחה של ראש חודש ונזכר בכך רק כאשר הגיע זמן ערבית. לשיטת חכמי פרובינציא, מכיוון שלא יצא ידי חובת תפילת מנחה עליו להתפלל פעמיים ערבית כדין מי ששכח להתפלל ועליו להתפלל [[תפילת תשלומין]]. מנגד, לשיטת התוספות, מכיוון שיצא ידי חובת תפילתו, ובתפילת ערבית כבר עבר זמן ראש החודש והוא כבר לא יזכיר את המאורע, אין תועלת בכך שיתפלל ערבית פעמיים. להלכה, הדבר נשאר בספק וממילא מי ששכח יעלה ויבוא במנחה של ראש חודש ונזכר רק בזמן תפילת ערבית יתפלל פעמיים ערבית בתורת נדבה. במידה ומדובר בערבית של שבת בה אין להתפלל תפילת נדבה {{הערה| משום שאין מקריבים בשבת קורבנות נדבה עיין שו"ע קז,א}} לא יתפלל פעמיים {{#makor-new:אורח חיים קח יא|שולחן-ערוך-אורח-חיים|קח|יא}}.
 
==פרטי דין הנזכר באמצע תפילתו==
ב[[עמידה]] מוסיפים יעלה ויבוא ב[[ברכת רצה]] לפני המילים "ותחזינה עיננו", ובתפילת יום טוב מוסיפים זאת בברכת קדושת היום.
מי ששכח להוסיף יעלה ויבוא בברכת רצה ונזכר בכך רק לאחר שסיים את הברכה, אם נזכר מיד בסוף הברכה- יאמר שם יעלה ויבוא ולאחר מכן ימשיך לברכת מודים. אם כבר התחיל בברכת מודים אך נזכר לפני שעקר רגליו בסוף תפילתו- יחזור לתחילת ברכת רצה וימשיך כסדר התפילה הרגיל {{#makor-new:אורח חיים תכב ב|שולחן-ערוך-אורח-חיים|תכב|ב}}.  
 
===שכח בערבית ראש חודש===
הטעם למקומו ב[[עמידה]] בחול ב[[ברכת הודאה]] משום שעניינו בקשת תחנונים על בניין ירושלים שהוא מעין עניין [[ברכת רצה]], וכן שיש בה בקשה על החזרת העבודה ל[[ירושלים]], שיקריבו את ה[[קרבנות]] של היום.
מי ששכח להוסיף יעלה ויבוא בערבית של ראש חודש ונזכר בכך רק לאחר שאמר שם ה' של סיום ברכת רצה- אינו חוזר לברכת רצה ואף אינו צריך לחזור על תפילתו במידה ועקר רגליו. ה[[שולחן ערוך]] הסביר דין זה בכך שמכיוון שאין מקדשים את החודש בלילה אין צורך לחזור. ה[[משנה ברורה]] הסביר שדין זה חל אף ביום השני של ראש החודש משום שהוא רק ספק ראש חודש שהרי אם היום הראשון של ראש החודש היה מקודש הוא היה הופך ליום חול. מנגד, ה[[פני יהושע]] (ברכות ל: הקשה על פירוש זה מכך שבגמרא {{#makor-new:ראש השנה כד א|בבלי-ראש השנה|כד|א}} נפסק שאין צורך לקדש את החודש ביום טוב השני משום שהוא כבר מוקדש בידי שמיים וממילא אין דינו ספק ראש חודש. והסביר באופן אחר שתיקנו חכמים להשוות את דין יום הראשון של ראש חודש ליומו השני על מנת שלא יבואו לזלזל ביום הראשון של ראש חודש במידה ויראו שדינו קל משל היום השני.
 
==יעלה ויבוא בברכת המזון==
ב[[ברכת המזון]] מוסיפים יעלה ויבוא ב[[ברכת בונה ירושלים]] לפני המילים "ובנה ירושלים". כשחלה באותו יום גם [[שבת]] מוסיפים [[רצה]] לפני "יעלה ויבוא", ש"תדיר ושאינו תדיר - תדיר קודם".
כשם שמוסיפים יעלה ויבוא בתפילה כך מוסיפים גם בברכת המזון כחלק מברכת ההודאה, לפני [[ברכת בונה ירושלים]]. כשחלה באותו יום גם [[שבת]] מוסיפים [[רצה]] לפני "יעלה ויבוא", ש"תדיר ושאינו תדיר - תדיר קודם". הטעם למקומה ב[[ברכת המזון]] בברכת בונה ירושלים הוא משום שבשניהם יש בקשה על [[ירושלים]], ושניהם על העתיד.
 
הטעם למקומה ב[[ברכת המזון]] בברכת בונה ירושלים הוא משום שבשניהם יש בקשה על [[ירושלים]], ושניהם על העתיד.
 
== דיני השוכח ==
 
השוכח "יעלה ויבוא" ב[[תפילה]] ולא נזכר עד שחתם חוזר ל[[רצה]], ואם עקר רגליו חוזר לראש.
 
השוכח יעלה ויבוא ב[[ערבית]] של [[ראש חודש]] אינו חוזר משום שאין מקדשים את החודש בלילה.
 
השוכח יעלה ויבוא ב[[ברכת המזון]] ונזכר לפני שחתם אומר נוסח "ברוך שנתן", ואם נזכר לאחר מכן חוזר לראש ב[[יום טוב]] שחייבים לאכול בו פת, אבל ב[[חול המועד]] וב[[ראש חודש]] אינו חוזר, שאין מצווה לאכול בו פת.


[[קטגוריה: תפילה]]
[[קטגוריה: תפילה]]

גרסה מ־00:07, 11 בנובמבר 2019

יעלה ויבוא היא תוספת לעמידה ולברכת המזון, שמוסיפים בימים בהם מקריבים קורבנות מוסף כגון ראש חודש, ברגלים, בראש השנה וביום הכיפורים.

מקור

הגמרא שבת כד א קובעת כי "ימים שיש בהם קורבן כגון ראשי חודשים וחול המועד ערבית ושחרית ומנחה, מתפלל שמונה עשרה ואומר מעין המאורע בעבודה, ואם לא אמר מחזירין אותו". רש"י מפרש שהתוספת נמצאת בברכת רצה מכיוון שההזכרה כוללת בתוכה בקשת רחמים על ישראל ועל ירושלים להשיב את העבודה למקומה. ככל הנראה, בימי המועדים בהם מזכירים את הקורבנות אותם היה עלינו להקריב, מרגישים יותר את חסרון המקדש ולכן מבקשים על בנייתו המחודשת.

השוכח להזכיר

בגמרא שבת כד א נפסק כי מי ששכח לומר יעלה ויבוא חייב לחזור על תפילתו, ונחלקו הראשונים בסיבת הדבר. מדברי התוספות שבת כד א משמע שמי שהתפלל ללא תוספת ההזכרה יצא ידי חובת תפילתו, אך עדיין לא יצא ידי חובת הזכרת המאורע. לדבריו, מכיוון שהאדם לא יכול להזכיר את המאורע שלא כחלק מתפילתו- עליו לשוב ולהתפלל על מנת להזכיר את המאורע. מנגד, חכמי פרובינציא ‏[1] הסבירו כי הזכרת המאורע היא חלק בלתי נפרד מהתפילה בימי החגים, וממילא מי ששכח להזכיר יעלה ויבוא לא יצא ידי חובת תפילה כלל ועל כן עליו לחזור ולהתפלל.

נפקא מינה בין השיטות השונות תהיה באדם ששכח להזכיר יעלה ויבוא במנחה של ראש חודש ונזכר בכך רק כאשר הגיע זמן ערבית. לשיטת חכמי פרובינציא, מכיוון שלא יצא ידי חובת תפילת מנחה עליו להתפלל פעמיים ערבית כדין מי ששכח להתפלל ועליו להתפלל תפילת תשלומין. מנגד, לשיטת התוספות, מכיוון שיצא ידי חובת תפילתו, ובתפילת ערבית כבר עבר זמן ראש החודש והוא כבר לא יזכיר את המאורע, אין תועלת בכך שיתפלל ערבית פעמיים. להלכה, הדבר נשאר בספק וממילא מי ששכח יעלה ויבוא במנחה של ראש חודש ונזכר רק בזמן תפילת ערבית יתפלל פעמיים ערבית בתורת נדבה. במידה ומדובר בערבית של שבת בה אין להתפלל תפילת נדבה ‏[2] לא יתפלל פעמיים אורח חיים קח יא.

פרטי דין הנזכר באמצע תפילתו

מי ששכח להוסיף יעלה ויבוא בברכת רצה ונזכר בכך רק לאחר שסיים את הברכה, אם נזכר מיד בסוף הברכה- יאמר שם יעלה ויבוא ולאחר מכן ימשיך לברכת מודים. אם כבר התחיל בברכת מודים אך נזכר לפני שעקר רגליו בסוף תפילתו- יחזור לתחילת ברכת רצה וימשיך כסדר התפילה הרגיל אורח חיים תכב ב.

שכח בערבית ראש חודש

מי ששכח להוסיף יעלה ויבוא בערבית של ראש חודש ונזכר בכך רק לאחר שאמר שם ה' של סיום ברכת רצה- אינו חוזר לברכת רצה ואף אינו צריך לחזור על תפילתו במידה ועקר רגליו. השולחן ערוך הסביר דין זה בכך שמכיוון שאין מקדשים את החודש בלילה אין צורך לחזור. המשנה ברורה הסביר שדין זה חל אף ביום השני של ראש החודש משום שהוא רק ספק ראש חודש שהרי אם היום הראשון של ראש החודש היה מקודש הוא היה הופך ליום חול. מנגד, הפני יהושע (ברכות ל: הקשה על פירוש זה מכך שבגמרא No result נפסק שאין צורך לקדש את החודש ביום טוב השני משום שהוא כבר מוקדש בידי שמיים וממילא אין דינו ספק ראש חודש. והסביר באופן אחר שתיקנו חכמים להשוות את דין יום הראשון של ראש חודש ליומו השני על מנת שלא יבואו לזלזל ביום הראשון של ראש חודש במידה ויראו שדינו קל משל היום השני.

יעלה ויבוא בברכת המזון

כשם שמוסיפים יעלה ויבוא בתפילה כך מוסיפים גם בברכת המזון כחלק מברכת ההודאה, לפני ברכת בונה ירושלים. כשחלה באותו יום גם שבת מוסיפים רצה לפני "יעלה ויבוא", ש"תדיר ושאינו תדיר - תדיר קודם". הטעם למקומה בברכת המזון בברכת בונה ירושלים הוא משום שבשניהם יש בקשה על ירושלים, ושניהם על העתיד.

  1. תלמידי רבינו יונה יח,א
  2. משום שאין מקריבים בשבת קורבנות נדבה עיין שו"ע קז,א