ישיבת בית זבול: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אין תקציר עריכה
(מתוך ויקיפדיה)
 
שורה 1: שורה 1:
,'''בית מדרש גבוה לתלמוד- ישיבת בית זבול''' היא [[ישיבה]] ב[[ירושלים]] מיסודו של [[הרב יעקב משה חרל"פ]].
'''ישיבת בית זבול היא ישיבה בירושלים שהקים הרב [[יעקב משה חרל"פ]].'''


הישיבה נוסדה בשנת תש"ה, בעוד הב חרל"פ מכהן כראש [[ישיבת מרכז הרב]], ונקראה על שם אביו [[הרב זבולון חרל"פ]]. הישיבה, בניגוד למרכז הרב, יועדה בעיקר לתלמידי חכמים נשואים. היא שכנה בקומה השניה של בית הכנסת "הגר"א" בשכונת שערי חסד בה כיהן הרב חרל"פ כרב. הרב חרל"פ שימש כנשיא הישיבה והעביר בה שיעורים, ובפועל כיהנו חתניו- [[הרב מרדכי יהודה לייב זק"ש]], [[הרב שמואל ברוך ורנר]] ו[[הרב אברהם שדמי]] כראשי הישיבה, ובנו הצעיר ר' יוסף דוד חרל"פ שימש כמנהלה.  
==ביוגרפיה==
ישיבת בית זבול הייתה ישיבה שהוקמה בשנת [[תש"ה]] על ידי הרב יעקב משה חרל"פ אשר שימש כ[[נשיא]]ה והוקמה בתור [[בית מדרש]] גבוה ל[[תלמוד]] "בית זבול"{{הערה|[https://musaf-shabbat.com/2011/03/06/%D7%A7%D7%93%D7%95%D7%A9%D7%94-%D7%91%D7%99%D7%A8%D7%95%D7%A9%D7%9C%D7%99%D7%9D-%D7%99%D7%90%D7%99%D7%A8-%D7%97%D7%A8%D7%9C%D7%A4/. קדושה בירושלים / יאיר חרל"פ] מוסף שבת מקור ראשון}}.


לאחר פטירתו של הרב חרל"פ עברה הישיבה לביתו שברחוב הקרן הקיימת, שם היא שוכנת עד היום.  
הרב חרל"פ העביר שם [[שיעור]]ים באופן קבוע במקביל להיותו ראש ישיבת [[מרכז הרב]].


בישיבה למדו תלמידי חכמם מפלגים בירושלים, בהם גם כאלו המרוחקים מדרכו של הרב חרל"פ ורבו [[הראי"ה קוק]] (בהם נכדו של [[הרב יוסף חיים זוננפלד]], הבן של [[הרב אברהם חיים נאה]] ועוד).  
הישיבה בראשיתה שכנה בשכונת [[שערי חסד]]  בקומה השניה של בית הכנסת "[[הגר"א]]" בה כיהן הרב חרל"פ כרב.
הישיבה יועדה בעיקר ל[[תלמיד]]ים נשואים.{{הערה|[http://shut.moreshet.co.il/shut2.asp?id=173507 שו"ת מורשת]}}.


מבין התלמידים בישיבה ניתן למנות את [[רבי אהרן רוזנפלד]]- ה[[אדמו"ר]] מ[[חסידות פינסק קרלין|פינסק- קרלין]], [[הרב שמואל דביר]]- [[אב בת דין]] בתל אביב, [[הרב שלמה זילברמן]]- ראש "ישיבת הגר"א", [[הרב יצחק פלקסר]]- מראשי [[ישיבת שפת אמת]] ומח"ס "שערי יצחק" ועוד.  
במשך השנים עמדו בראשות הישיבה הרב אברהם שדמי (פשדמייסקי){{הערה|1=[http://www.hebrewbooks.org/pdfpager.aspx?req=12567&pgnum=31 הרבנית מרים דבורה שדמי ע"ה], [[הפרדס]], גיליון 63}},הרב מרדכי יהודה לייב זק"ש והרב [[שמואל ברוך ורנר]].


הישיבה מוציאה לאור את ספריו של הרב חרל"פ, הן ספרי "בית זבול" בהלכה והן ספרי "מי מרום" באגדה ובקבלה.
בנו הרב יוסף דוד זאב חרל"פ עמד בראשות הישיבה אך גם עסק בניהול הישיבה{{הערה|[http://www.hebrewbooks.org/pagefeed/hebrewbooks_org_12304_28.pdf מתוך הפרדס]}}.


{{מיון רגיל:בית זבול}}
הרב חרל"פ קרא לישיבה וכן לסדרת ספריו '''בית זבול''' - [[שו"ת]] וחידושים ל[[תלמוד]] (ששה חלקים), ששם זה מנציח את זכר הוריו,זבולון ומרים ,וכן על שם [[ארץ ישראל]] אשר ממנה לא יצא מעולם{{הערה|[http://www.inn.co.il/Besheva/Article.aspx/11675 ראיון עם יאיר חרל"פ בערוץ 7]}}.{{הערה|[http://www.inn.co.il/News/News.aspx/182427  חמישים ושבע שנים לפטירתו של הרב חרל"פ] אתר ערוץ 7}}.
[[קטגוריה:ישיבות בירושלים]]
 
מבין בוגריה ניתן למנות את הרבנים [[סיני אדלר]]{{הערה|[http://www.inn.co.il/News/News.aspx/301970 טורו של ידידיה מאיר בעיתון בשבע]}},[[יצחק מאיר חרל"פ]],אהרן רוזנפלד,שמואל דביר,שלמה זילברמן,יצחק פלקסר.
 
לפני כמה עשרות שנים עברה הישיבה למקום שעמד ביתו של הרב חרל"פ, שלאחר מות אביו הרב זבולון חרל"פ הפך את ביתו ל[[בית כנסת]], וקראו על שם אביו.
 
כיום הישיבה שוכנת שם ברחוב קק"ל פינת רחוב הקליר , הפונה אל הרחוב הראשי,קיים במקום בית כנסת 'בית זבול' ופועל גם [[כולל אברכים]] [[חרדי]] .
 
בישיבת 'בית זבול' שבביתו 'בשערי חסד' הוציאו חלק מכתביו לאור: סדרת 'מי-מרום'- י"ח חלקים, ספריו במחשבה ובחידושים על ה[[תורה]] ,'''בית זבול''' - [[שו"ת]] וחידושים ל[[תלמוד]] (ששה חלקים),התפילה, [[הגדה של פסח]]  וה[[מועדים]]. פרושים ל[[שמונה פרקים לרמב"ם]], פרוש ל[[פרקי אבות]] וכן פרקי [[גאולה]]{{הערה|[http://www.inn.co.il/News/News.aspx/182427  חמישים ושבע שנים לפטירתו של הרב חרל"פ] אתר ערוץ 7}}.
 
בנוסף הוציאו שבעה ספרים מ 'חידושי [[תורה]] על מסכתות' מאת הרב חיים לייב חרל"פ.
 
[[קטגוריה:ירושלים: ישיבות]]
 
== הערות שוליים ==
{{הערות שוליים}}

גרסה אחרונה מ־20:53, 5 ביולי 2016

ישיבת בית זבול היא ישיבה בירושלים שהקים הרב יעקב משה חרל"פ.

ביוגרפיה[עריכה]

ישיבת בית זבול הייתה ישיבה שהוקמה בשנת תש"ה על ידי הרב יעקב משה חרל"פ אשר שימש כנשיאה והוקמה בתור בית מדרש גבוה לתלמוד "בית זבול"‏[1].

הרב חרל"פ העביר שם שיעורים באופן קבוע במקביל להיותו ראש ישיבת מרכז הרב.

הישיבה בראשיתה שכנה בשכונת שערי חסד בקומה השניה של בית הכנסת "הגר"א" בה כיהן הרב חרל"פ כרב.

הישיבה יועדה בעיקר לתלמידים נשואים.‏[2].

במשך השנים עמדו בראשות הישיבה הרב אברהם שדמי (פשדמייסקי)‏[3],הרב מרדכי יהודה לייב זק"ש והרב שמואל ברוך ורנר.

בנו הרב יוסף דוד זאב חרל"פ עמד בראשות הישיבה אך גם עסק בניהול הישיבה‏[4].

הרב חרל"פ קרא לישיבה וכן לסדרת ספריו בית זבול - שו"ת וחידושים לתלמוד (ששה חלקים), ששם זה מנציח את זכר הוריו,זבולון ומרים ,וכן על שם ארץ ישראל אשר ממנה לא יצא מעולם‏[5].‏[6].

מבין בוגריה ניתן למנות את הרבנים סיני אדלר[7],יצחק מאיר חרל"פ,אהרן רוזנפלד,שמואל דביר,שלמה זילברמן,יצחק פלקסר.

לפני כמה עשרות שנים עברה הישיבה למקום שעמד ביתו של הרב חרל"פ, שלאחר מות אביו הרב זבולון חרל"פ הפך את ביתו לבית כנסת, וקראו על שם אביו.

כיום הישיבה שוכנת שם ברחוב קק"ל פינת רחוב הקליר , הפונה אל הרחוב הראשי,קיים במקום בית כנסת 'בית זבול' ופועל גם כולל אברכים חרדי .

בישיבת 'בית זבול' שבביתו 'בשערי חסד' הוציאו חלק מכתביו לאור: סדרת 'מי-מרום'- י"ח חלקים, ספריו במחשבה ובחידושים על התורה ,בית זבול - שו"ת וחידושים לתלמוד (ששה חלקים),התפילה, הגדה של פסח והמועדים. פרושים לשמונה פרקים לרמב"ם, פרוש לפרקי אבות וכן פרקי גאולה[8].

בנוסף הוציאו שבעה ספרים מ 'חידושי תורה על מסכתות' מאת הרב חיים לייב חרל"פ.

הערות שוליים[עריכה]

הערות שוליים

  1. קדושה בירושלים / יאיר חרל"פ מוסף שבת מקור ראשון
  2. הוספת הערת שוליים נעשית באופן הבא, במקום שבו רוצים שיופיע הקישור להערה:
    {{הערה|יש להזין הערת שוליים כאן}}

    שימו לב: אם הערת השוליים כוללת סימן שווה (=), יש להגדיר את הערת השוליים באופן הבא:

    {{הערה|1=יש להזין הערת שוליים שכוללת סימן שווה כאן}}
    שימו לב לתוספת "1=".
  3. הרבנית מרים דבורה שדמי ע"ה, הפרדס, גיליון 63
  4. מתוך הפרדס
  5. ראיון עם יאיר חרל"פ בערוץ 7
  6. חמישים ושבע שנים לפטירתו של הרב חרל"פ אתר ערוץ 7
  7. טורו של ידידיה מאיר בעיתון בשבע
  8. חמישים ושבע שנים לפטירתו של הרב חרל"פ אתר ערוץ 7