ישיבת הר ברכה: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אין תקציר עריכה
שורה 2: שורה 2:
'''ישיבת הר ברכה''' היא [[ישיבה]] גבוהה השוכנת בישוב [[הר ברכה]] שב[[שומרון]], בראשות [[הרב אליעזר מלמד]]. הישיבה מונה כיום כ-320 תלמידים בכל המסגרות.   
'''ישיבת הר ברכה''' היא [[ישיבה]] גבוהה השוכנת בישוב [[הר ברכה]] שב[[שומרון]], בראשות [[הרב אליעזר מלמד]]. הישיבה מונה כיום כ-320 תלמידים בכל המסגרות.   
==תולדות הישיבה==
==תולדות הישיבה==
הישיבה הוקמה בשנת תשנ"א ע"י הרב מלמד. עד שנת תש"ע, היתה הישיבה [[ישיבת הסדר]], אולם בעקבות תמיכה ב[[סירוב פקודה]] של תלמידי וראשי יהישבה, הלחיט שר הבטחון אהוד ברק להפסיק את מסלול ההסדר בישיבה. ב[[ניסן]] של אותה שנה, הכריזה הישיבה על הפכיתה לישיבה גבוהה, ולק מתלמידיה עברו לישיבות אחרות על מנת לעשות מסלול של ישיבת הסדר, בעוד חלק אחר נשאר בישיבה למרות המעבר.  
הישיבה הוקמה בשנת תשנ"א ע"י הרב מלמד. עד שנת תש"ע, היתה הישיבה [[ישיבת הסדר]], אולם בעקבות תמיכה ב[[סירוב פקודה]] של תלמידי וראשי הישיבה, ולאחר שראש הישיבה סרב להתייצב לשימוע, הלחיט שר הבטחון אהוד ברק להפסיק את מסלול ההסדר בישיבה. ב[[ניסן]] של אותה שנה, הכריזה הישיבה על הפכיתה לישיבה גבוהה, ולק מתלמידיה עברו לישיבות אחרות על מנת לעשות מסלול של ישיבת הסדר, בעוד חלק אחר נשאר בישיבה למרות המעבר.
 
== דרך הלימוד==
== דרך הלימוד==
===גמרא בעיון===
===גמרא בעיון===

גרסה מ־01:39, 11 בספטמבר 2011

מראה הישיבה מבחוץ

ישיבת הר ברכה היא ישיבה גבוהה השוכנת בישוב הר ברכה שבשומרון, בראשות הרב אליעזר מלמד. הישיבה מונה כיום כ-320 תלמידים בכל המסגרות.

תולדות הישיבה

הישיבה הוקמה בשנת תשנ"א ע"י הרב מלמד. עד שנת תש"ע, היתה הישיבה ישיבת הסדר, אולם בעקבות תמיכה בסירוב פקודה של תלמידי וראשי הישיבה, ולאחר שראש הישיבה סרב להתייצב לשימוע, הלחיט שר הבטחון אהוד ברק להפסיק את מסלול ההסדר בישיבה. בניסן של אותה שנה, הכריזה הישיבה על הפכיתה לישיבה גבוהה, ולק מתלמידיה עברו לישיבות אחרות על מנת לעשות מסלול של ישיבת הסדר, בעוד חלק אחר נשאר בישיבה למרות המעבר.

דרך הלימוד

גמרא בעיון

דרך לימוד העיון בישיבה היא בשיטת אליבא דהלכתא, כאשר הסוגיות נלמדות מן הגמרא והראשונים עד לפסק ההלכה למעשה. בלימוד מושם דגש על ההבנה של טעמי המצוות והמקור האמוני שלהן. לימוד זה מעניק היקף בלימוד תורה שבעל פה, וכן מאפשר לתלמיד להמשיך את חייו לפי ההלכה.

הלכה, גמרא בבקיאות ותנ"ך

בישיבה מתקיים שיעור הלכה יומי עם ראש הישיבה.

בישיבה ישנה תכנית לימוד גמרא בבקיאות, במטרה להקיף את לימוד הש"ס בשנים ספורות.

הישיבה מכוונת את תלמידיה ללמוד את התנ"ך כולו במסגרת שיעורי העיון בתנ"ך, וכך רוכש התלמיד בקיאות מקיפה והבנה עמוקה בכל ספרי התנ"ך.

אמונה

בישיבה לומדים לימודי אמונה ומחשבת ישראל ברוח הרב קוק. בישיבה נלמדים מיטב ספרי האמונה, בהם מורה נבוכים, כוזרי, כתבי המהר"ל, ספרי החסידות, מסילת ישרים ושאר ספרי האמונה הנפוצים.

בשיעורי אמונה, מבוררות סוגיות אקטואליות, וכן ניתן דגש על ישום הערכים בחיי המעשה.

כתבי הרב קוק נלמדים בישיבה בעומק וישנו דגש על הבנת תורתו של הרב לאור תורת הסוד וחכמת הפילוסופיה. הרב זאב סולטנוביץ' מעביר סדרת שיעורי מבוא לתורת הרב קוק, וכן שיעורים בכתבי הראי"ה שמשוכתבים ונערכים לספרים. תכנית השיעורים באמונה כוללת תוכנית עצומת היקף של לימוד מעמיק בספרי הראשונים, ספרי פילוסופיה וכן קבלה. זוהי תוכנית המזכירה מאוד את התוכנית אשר נערכה בידי הרב דוד כהן ("הנזיר") לבקשתו של הראי"ה עבור תוכנית הלימודים של ישיבת מרכז הרב.

מסלולי לימוד ושירות צבאי

חלק מתלמידי הישיבה רשומים במסגרת של ישיבה גבוהה וחלק משרתים בצה"ל במסלול הסדר, ביחידות השונות בצה"ל. למרות ההתנגדות הברורה לתוכנית ההתנתקות, והמעשה הברור שלסרב לפקודות שמנוגדות לתורה ולהלכה, הישיבה נוקטת בגישה שמצווה לשרת בצה"ל , ותהליך הגיוס נמשך, וכמעט בכל מחזור גיוס יש מצטיין פלוגתי או גדודי מהישיבה.

מסלולי ההמשך

  • כולל רבנות- הכולל מונה קבוצת אברכים, כשהוא מתמקד בלימודי ההלכה, לצורך קבלת סמיכה מהרבנות הראשית לישראל.
  • מכון הוראה- המכון מקנה אפשרות לתעודת הוראה ואפשרות להרחבה לתואר ראשון בתחומי תנ"ך ותושב"ע.
  • תוכנית שילובים- המאפשרת ללומדים, שסיימו את מסלול ההסדר, ללמוד מקצוע אקדמי במרכז האוניברסיטאי אריאל בשומרון ובאוניברסיטת בר אילן, תוך כדי לימוד בישיבה. הלומדים בתכנית זו, זוכים למלגה ללימודיהם האקדמיים.

הבוגרים

בוגרי הישיבה משתלבים בעשיה התורנית, החינוכית והלאומית. בישיבות, בבתי ספר, בבנין הארץ, בצבא ובתחומי התקשורת והמקצועות החופשיים. לישיבה בהר-ברכה חלק מרכזי בפיתוח היישוב, אחוזים גבוהים מבוגריה קובעים בו את ביתם, ביניהם רבנים, מחנכים, מהנדסים בתחומים שונים ופעילי ציבור.

מכון הספרים

לצד הישיבה פועל מכון למחקר ולהוצאת ספרים. בהוצאת המכון יצאה לאור סדרת הספרים 'פניני הלכה' מאת ראש הישיבה הרב מלמד. מדברי הרב מלמד יצאו גם שלושת ספרי 'רביבים' שלוקטו מטורי רביבים שמפרסם הרב מלמד בעיתון "בשבע", בתוספת הרחבות. מכון הר ברכה הוציא לאור את סדרת ספרי רבי צדוק הכהן מלובלין במהדורה חדשה ונאה, עם מראי מקומות, מפתחות ותוכן מפורט.
המכון פועל גם להוצאה לאור של ספרי הרב זאב סולטנוביץ'. בסדרת 'בינה לעיתים', עיון בזהות ובהיסטוריוסופיה יהודית, פורסמו עד כה שני כרכים, העוסקים בתקופה שמבריאת העולם ועד לגירוש ספרד. בסדרת ביאורים לכתבי הרב קוק, פורסמו ביאורים ל'אורות ישראל' ול'למהלך האידיאות בישראל'.

כמו כן, בהוצאת המכון יצא הספר גאולת ישראל מאת רבי אברהם יעלין, העוסק בחיזוק בוני הארץ, חשיבות מצוות ישוב ארץ ישראל ובחישובי הקץ.

החוקרים במכון הר ברכה שוקדים על יצירתם של ספרים נוספים בסדרות השונות.

קישורים חיצוניים