שיחת דרשני:ברכת הלבנה

מתוך ויקישיבה
גרסה מ־17:42, 20 באפריל 2020 מאת David (שיחה | תרומות) (מקור לדעת הרמב"ם)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

ברצוני להעיר 2 הערות על הערך הנאה 1. תיקון טעות דפוס:

   כתבת הב"י הביא את שיטת מהר"י מג'יקטיליא הפוסק על פי הקבלה שניתן לברך על הלבנה עד שבעה ימים מתחילת החודש. הב"ח הקשה על שיטה זו ממחל' האמוראים לעיל בה סובר רב יהודה שניתן 
   לברך עד שבעה ימים מתחילת החודש וברור שלא סבר שניתן לברך רק לאחר 7 ימים. ואף נהדרעי החולקים עליו, דנים רק על סוף זמן הברכה ולא משמע שחולקים על תחילת זמן הברכה.
   וכוונתך ל משבעה ימים מתחילת החודש.

2. הארה: כתבת הרמב"ם פסק שניתן לברך על הלבנה מתחילת החודש ועד לט"ז בו. לכאורה יש להקשות על פסקו- כיצד יסביר את הברייתא במסכת סופרים המסבירה שיש לברך בביסום? הרי אם יסביר כשיטת ר' יונה היה עליו לפסוק שיש לחכות שלושה ימים עד שהלבנה תתבסם, ואם גרס כב"י, מדוע לא הזכיר את הדין שיש לברך על הלבנה במוצאי שבתות ויו"ט? לכן נראה שהרמב"ם כלל לא חשש לברייתא במסכת סופרים ופסק כדברי הגמ' שלא התייחסה כלל לתחילת זמן הברכה ומשמע ממנה שיש לברך מתחילת החודש. בלשון הרמב"ם נראה ברור שסמך על דברי רבי יוחנן, שכל המקדש את החודש בזמנו כאילו מקבל פני שכינה, ומשמע שלא כדעת המסכת סופרים שיש להמתין עד שתתבשם (כגירסת רב"י) אלא יש לקדש מיד, ואמנם כתב שמי שלא קידש מיד בזמנו יכול לקדש למחרת וכו' אך אינו כמקבל פני שכינה.