שיחת תבנית:הידעת?/ז' טבת ה'תש"ע

מתוך ויקישיבה
< שיחת תבנית:הידעת?
גרסה מ־16:58, 20 בדצמבר 2009 מאת למאי נ"מ? (שיחה | תרומות) (דף חדש: == ביסוס הדברים == כתוב בגמרא {{מקור|(סוטה מח.)}}: "זמרי גברי ועני נשי - פריצותא, זמרי נשי ועני גברי - כאש בנעו…)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

ביסוס הדברים

כתוב בגמרא (סוטה מח.): "זמרי גברי ועני נשי - פריצותא, זמרי נשי ועני גברי - כאש בנעורת", א"כ בפירוש מבואר שאף נשים רבות ששרות - זה פריצותא (הרב יעקב אריאל שליט"א; שו"ת אבני ישפה, לרבי ישראל פסח פיינהדלר שליט"א, ח"ב או"ח סי' ה ענף א; ועוד), ואם הגברים עונים אחריהם - זה חמור יותר: "כאש בנעורת".

ובטעם הדבר - הדברים פשוטים שבדבר שחביב לא אומרים - "תרי קלי לא משתמעי" (מגילה כא: מ"ב סי' תפח ס"ק ח), וא"כ ברור שדבר שאמרו עליו חז"ל (ברכות כד. ועוד): "קול באשה ערוה" הוא חביב, שהרי אמרו חז"ל (חגיגה יא: רש"י דברים יב, כה): "גזל ועריות נפשו של אדם מחמדתן" (אבני ישפה שם; שו"ת שרידי אש, להגרי"י ויינברג זצ"ל, ח"א סוף סי' קכא, עמ' שצד; ועוד).

ויש להוסיף, שאפילו אילו לא היה 'יצרא דעריות', מ"מ י"ל שכל הדין ששני קולות לא נשמעים יחדיו, הוא רק בדברים שצריך לשמוע את הקולות במדוייק, אך בשמיעת קול האשה האיסור הוא בעצם ההנאה מקול ואפילו אם איננו מזהה את המילים במדוייק, ולכן אף אם כששומע כמה נשים ואינו מבחין במדוייק במילים - עובר באיסור (הגרי"ש אלישיב שליט"א).

יש להדגיש כי לא נמצא שום חולק על דבר זה, ואף שמפוסם בציבור שיש היתר לשמוע זה של מקהלה - אין מקור לדבר.