קלבון: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מ (שינוי שם הקטגוריה מ:"תורנית מרוכזת" ל"אנציקלופדיה תורנית מרוכזת")
 
אין תקציר עריכה
שורה 1: שורה 1:
תוספת על [[מחצית השקל]].
[[קלבון]] הוא מטבע קטן שתיקנו חכמים להוסיף אותו על [[מחצית השקל]] במידה והנותן שילם את מחצית השקל במטבע אחר. מטרת הקלבון היא לכסות על הוצאת פריטת המטבע הגדול למחצית השקל וממילא צריך להיות שווה ערך לפריטה זו. במשנה נחלקו חכמים ורבי מאיר מה דין שני אנשים המביאים יחד מטבע של שקל כמחצית השקל. יש המפרשים בשיטת רבי מאיר כי הוא סובר שחיוב הקלבון הוא מהתורה וכי מטרתו כי להשוות את ערך מחצית השקל הנוכחי לערך מחצית השקל שהיה בימי [[משה רבינו]].
 
==מקור וטעם==
 
במשנה (שקלים ד,א) מובא כי חכמים תיקנו שמי שמביא [[מחצית השקל]] לבית המקדש יהיה צריך להוסיף על המטבע גם קלבון. הקלבון הוא מטבע קטן השווה לערך בו פרטו מטבעות גדולים למחצית השקל.  
 
בזמן שבית המקדש היה קיים, היה חייב כל אדם מישראל לתת מחצית השקל בכל שנה לצורך קרבנות ציבור. חכמים תיקנו כי בנוסף למחצית השקל יש לתת לבית המקדש עוד סכום קטן כדמי פריטה. תוספת זו נקראת "קלבון" או "קולבון".
 
 
 
יש אומרים, כי כל אדם שנותן "מחצית השקל" חייב להוסיף "קלבון"; ויש אומרים - וכן הלכה - כי אדם שנותן "מחצית השקל" במטבע אחת אינו חייב להוסיף קלבון, ורק כאשר שני אנשים נותנים שקל שלם בעבור שניהם, הריהם חייבים ב"קלבון", שמכיון שאם היו באים לפרוט את המטבע לשני חצאים היו צריכים לשלם לשולחני קלבון כדמי פריטה, משום כך מחוייבים הם לתת את שכר הפריטה לבית המקדש.


במשנה, נחלקו חכמים ו[[רבי מאיר]] מה הדין בשניים שנתנו שקל שלם יחד- לפי חכמים שניהם צריכים לשלם קלבון אחד (לפי שיש רק מעשה פריטה אחד) ואילו לפי רבי מאיר כל אחד מהם צריך לשלם קלבון וממילא לשלם שני קלבונות.


בירושלמי{{הערה|וכן פירשו הראשונים את המחלוקת}} מובא כי רבי מאיר וחכמים נחלקו בהבנת חובת הקלבון. לדעת רבי מאיר כל אדם צריך להביא קלבון ואף אם הוא מביא מטבע של מחצית השקל. הוא דורש את הפסוק הנאמר על מחצית השקל "זה יתנו- כזה יתנו" ודורש כי הקב"ה כמו הראה למשה את המטבע המדויק ו"כמין מטבע של אש הוציא הקב"ה מתחת כיסא כבודו והראהו למשה". ממילא, להבנתו יש לתת את מחצית השקל באותו השווי בו הוא היה בימי משה ולכן יש להוסיף קלבון בכדי להשוות את השווי של המטבע הנוכחי למטבע הקדום, וכי לא מדובר בתקנת חכמים אלא בחלק מציווי התורה{{הערה|מכיוון שהקלבון לשיטת רבי מאיר הוא חלק מחיוב מחצית השקל ולא חיוב נפרד- הוא אף סובר כי את הקלבונות שמים לאחר מכן בקופת השקלים ולא לצרכים אחרים כפי שמופיע בהמשך בדף ה עמוד א'}}.
מנגד, לשיטת חכמים תוספת הקלבון איננה על מנת להשוות את שווי מחצית השקל לשווי הקדום, אלא בשביל לשלם על שכר החילופין (הפריטה) של המטבע. ממילא, לשיטתם שניים שמביאים מטבע יחד צריכים לשלם רק קלבון אחד לפי שישנה רק החלפה אחת ואין צורך לשלם קלבון לכל אדם- וכן נפסק להלכה.
==פירוש שמו==
יש שפירשו כי קלבון הוא הלחם של המילים 'קל' ו'בון'- כלומר דבר קל ומועט שמוסיפים על מחצית השקל להכריע ביניהם{{הערה|פירוש הברטנורא על מסכת שקלים א,ו}}.
==קישורים חיצוניים==
* [https://www.yeshiva.org.il/midrash/22825 פירוש על מחלוקת חכמים ורבי מאיר בדין קלבון] הרב אורי בריליאנט
{{הערות שוליים}}






[[קטגוריה:אנציקלופדיה תורנית מרוכזת]]
[[קטגוריה:אנציקלופדיה תורנית מרוכזת]]

גרסה מ־15:53, 13 בספטמבר 2021

קלבון הוא מטבע קטן שתיקנו חכמים להוסיף אותו על מחצית השקל במידה והנותן שילם את מחצית השקל במטבע אחר. מטרת הקלבון היא לכסות על הוצאת פריטת המטבע הגדול למחצית השקל וממילא צריך להיות שווה ערך לפריטה זו. במשנה נחלקו חכמים ורבי מאיר מה דין שני אנשים המביאים יחד מטבע של שקל כמחצית השקל. יש המפרשים בשיטת רבי מאיר כי הוא סובר שחיוב הקלבון הוא מהתורה וכי מטרתו כי להשוות את ערך מחצית השקל הנוכחי לערך מחצית השקל שהיה בימי משה רבינו.

מקור וטעם

במשנה (שקלים ד,א) מובא כי חכמים תיקנו שמי שמביא מחצית השקל לבית המקדש יהיה צריך להוסיף על המטבע גם קלבון. הקלבון הוא מטבע קטן השווה לערך בו פרטו מטבעות גדולים למחצית השקל.

במשנה, נחלקו חכמים ורבי מאיר מה הדין בשניים שנתנו שקל שלם יחד- לפי חכמים שניהם צריכים לשלם קלבון אחד (לפי שיש רק מעשה פריטה אחד) ואילו לפי רבי מאיר כל אחד מהם צריך לשלם קלבון וממילא לשלם שני קלבונות.

בירושלמי‏[1] מובא כי רבי מאיר וחכמים נחלקו בהבנת חובת הקלבון. לדעת רבי מאיר כל אדם צריך להביא קלבון ואף אם הוא מביא מטבע של מחצית השקל. הוא דורש את הפסוק הנאמר על מחצית השקל "זה יתנו- כזה יתנו" ודורש כי הקב"ה כמו הראה למשה את המטבע המדויק ו"כמין מטבע של אש הוציא הקב"ה מתחת כיסא כבודו והראהו למשה". ממילא, להבנתו יש לתת את מחצית השקל באותו השווי בו הוא היה בימי משה ולכן יש להוסיף קלבון בכדי להשוות את השווי של המטבע הנוכחי למטבע הקדום, וכי לא מדובר בתקנת חכמים אלא בחלק מציווי התורה‏[2].

מנגד, לשיטת חכמים תוספת הקלבון איננה על מנת להשוות את שווי מחצית השקל לשווי הקדום, אלא בשביל לשלם על שכר החילופין (הפריטה) של המטבע. ממילא, לשיטתם שניים שמביאים מטבע יחד צריכים לשלם רק קלבון אחד לפי שישנה רק החלפה אחת ואין צורך לשלם קלבון לכל אדם- וכן נפסק להלכה.

פירוש שמו

יש שפירשו כי קלבון הוא הלחם של המילים 'קל' ו'בון'- כלומר דבר קל ומועט שמוסיפים על מחצית השקל להכריע ביניהם‏[3].

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. וכן פירשו הראשונים את המחלוקת
  2. מכיוון שהקלבון לשיטת רבי מאיר הוא חלק מחיוב מחצית השקל ולא חיוב נפרד- הוא אף סובר כי את הקלבונות שמים לאחר מכן בקופת השקלים ולא לצרכים אחרים כפי שמופיע בהמשך בדף ה עמוד א'
  3. פירוש הברטנורא על מסכת שקלים א,ו