שתילי זיתים

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

מתוך הויקיפדיה העברית: שתילי זיתים הוא חיבור הלכתי, שנכתב בידי הרב דוד בן שלמה מזרחי המכונה הרב דוד משרקי או מהרד"מ מחכמי תימן. ספר זה זכה לתפוצה גדולה בעדות תימן.

השם שתילי זיתים על שם הפסוק בתהלים (קכח ג): אֶשְׁתְּךָ֤ | כְּגֶ֥פֶן פֹּרִיָּה֮ בְּיַרְכְּתֵ֢י בֵ֫יתֶ֥ךָ בָּ֭נֶיךָ כִּשְׁתִלֵ֣י זֵיתִ֑ים סָבִ֗יב לְשֻׁלְחָנֶֽךָ׃

קבלת הוראות מרן[עריכה]

חיבור ה"שולחן ערוך" הגיע לארץ תימן בסביבות שנת התל"ה סמוך להדפסתו על ידי סוחרי ספרים, ישנם אף שני שירים שחברו חכמי תימן בשבח הספר, חכמי תימן קבלו את הספר וקבעו בו לימודם לצד לימוד ספר משנה תורה, שהיה במשך דורות סמכות הפסיקה היחידה, לאט לאט החל לימוד ה"שולחן ערוך" לתפוס מקום משמעותי בבתי המדרש. הרב משרקי היה החכם התימני הראשון, שכתב במפורש שיש לפסוק כדעת מרן רבי יוסף קארו השולחן ערוך אף נגד הרמב"ם, לדבריו פסיקת יהודי תימן כהרמב"ם הייתה מחוסר ספרים, הוא שאף להשוות את פסיקת יהודי תימן, לכל שאר ארצות המזרח, לדבריו כשם שבארצות המזרח חיבור השולחן ערוך דחק את פסיקתו הרמב"ם, כך גם בארץ תימן. בנוסף הגיעו לתימן גם ספרי שולחן ערוך עם הגהות הרמ"א וספרי הלבוש, דבר שגרם למבוכה גדולה, לצורך כך חיבר הרב משרקי את חיבורו שתילי זיתים, חיבור קצר בו הוא משמיט חלק ממנהגי אשכנז המובאים ברמ"א, ומסכם בקיצור את דברי הפוסקים האחרונים שהגיעו לידו.