• בר ובת מצוה

בר מצווה לילד פגוע

הרה"ג דוב ליאור

ב שבט תשס"ד
שאלה
מה הדין לגבי "בר-מצווה" לילד בעל צרכים מיוחדים ובעיות בתקשורת? האם הוא חייב במצוות? האם יש להעלותו לתורה? ניתן ללמד אותו זאת, אך לא בטוח שיבין באמת את המשמעות של הדברים...
תשובה
צריך לבדוק מהו הגדר ההלכתי של הילד, אם הילד נכנס לגדר ההלכתי של "שוטה" אז הוא פטור מכל המצוות וכמובן שאי אפשר להעלותו לתורה; אך אם הילד נכנס לגדר הלכתי רגיל כמו כל אדם מישראל (ופשוט ה IQ שלו יותר נמוך), אז הוא חייב במצוות האמורות לתורה וניתן להעלותו לספר תורה. מהו גדר של שוטה? - כאשר האדם אינו עצמאי, למשל : אם לא שולחים אותו למכולת עם כסף, לבד. עוד דוגמא : כאשר לא נותנים לו לנסוע באוטובוס לבד.