פרשני:שולחן ערוך:אבן העזר לה ב

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


ParsheiniLogo.png
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.

מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים.
יש לך שאלה על הפירוש? ניתן להשתמש בדף השיחה ובהוספת תבנית שאלה בראש הדף. מעוניין בהסבר למקור שלא קיים עדיין בפרשני? צור אותו כעת וכתוב את שאלתך בדף השיחה.

שולחן ערוך:אבן העזר לה ב

סעיף ב[עריכה]

השליח נעשה עד; לפיכך אם עשה שני שלוחים לקדש לו אשה, אין צריך עדים אחרים (קידושין מג,א). בד"א, כשאין שם כפירת ממון, כגון שקידשה בשטר, או אפילו בכסף והיא מודה שקבלתו אלא שאומרת שלא קבלתו לשם קדושין אלא לשם פקדון (רא"ש מירושלמי), אבל אם יש שם כפירת ממון, שאומרת שלא קבלה מהם כסף (או שטר שיש בו שוה פרוטה) (המגיד משנה פ"ג), הרי זו ספק מקודשת (רי"ו).

שליח נעשה עד:

קידושין מג,א: והלכתא שליח נעשה עד... והשתא דתקון רבנן שבועת היסת, משתבעי הני עדים דיהיבנא ליה, ומשתבע מלוה דלא שקיל ליה, ופרע ליה לוה למלוה [מדובר במקרה ששליחים לפריעת חוב מעידים שפרעו].

ירושלמי: אמר רבי אבין נראין הדברים כשקידש בשטר אבל בכסף נעשין נוגעים בעדותן. אמר רבי יוסי מכיוון שהאמינתם תורה, אפילו בכסף מהימני. אמר רבא אתא עובדא קמי דרב ועשה שליח עד.

בה"ג,רמב"ם: מקודשת. ב"י – לא חילקו בין קידושי שטר לכסף, ונראה שמקורם מדברי ר' יוסי שבירושלמי, שכמותם פסק רב.

רא"ש[1]: כשיש כפירת ממון הם נוגעים ואינה מקודשת, אך כשאין כפירת ממון, כגון שמודה שקיבלה המעות אלא שטוענת שקיבלה לפיקדון ולא לקידושין אינם נוגעים והריהי מקודשת.

רשב"א,ר"ן: ספק מקודשת משום שיש לחוש לר' יוסי בירושלמי. וטעמו שאע"פ שהעדים נוגעים מ"מ יש להחמיר לענין גט, ואין לפרש דבריו שודאי מקודשת שהרי הם נוגעים. ובמקרה שמראש פטר את העדים משבועה הריהי מקודשת ודאי. ח"מ,ב"ש – לדעתם הודאה שקיבלה המעות אינה מועילה, משום שיצא שהעדות תסתמך על האשה ולא על שני עדים.

רי"ו: ספק מקודשת, מאחר שנחלקו בכך הגדולים.

שו"ע: כשאין כפירת ממון מקודשת כדעת הרא"ש והרמב"ם, וכשיש כפירת ממון ספק מקודשת. נראה שנקט כאן מטעמו של רי"ו הואיל ולדעת הרמב"ם מקודשת ולדעת הרא"ש אינה מקודשת.

ב"ח,ח"מ,ב"ש: יש להחמיר כרשב"א שגם כשאין כפירת ממון היא ספק מקודשת. הב"ש הוסיף שלפי"ז אפילו כשמראש פטר העדים משבועה הריהי ספק משום שהשו"ע בחו"מ הביא את דין פטור מראש רק ב"יש מי שאומר". מחצית השקל הביא מי שחלק שהרי דרך השו"ע להביא בלשון "יש מי שאומר" אף כשאין חולק.

כשעד מסייע לשליח: מהרי"ק: יכולים להעיד יחד אפילו כשיש כפירת ממון. הואיל והעד פוטר את השליח משבועה שוב אינו נוגע ויכול להעיד.

ח"מ,ב"ש: דוקא לשיטת הרמב"ם והרא"ש, אולם לשיטת הרשב"א שאף כשהאשה מודה ובפועל אין שבועה אינו נאמן משום שנמצא שהעדות מסתמכת על האשה ולא על שני עדים, גם עד המסייע לא יועיל משום שנמצא שכל העדות מסתמכת עליו ולא על שני עדים.

מתוך הספר יאיר השולחן, אין להעתיק ללא רשות מהמחבר, לפרטים ורכישה.

הערות שוליים[עריכה]

  1. קידושין מה,ב