פרשני:שולחן ערוך:אבן העזר קיג א

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


ParsheiniLogo.png
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.

מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים.
יש לך שאלה על הפירוש? ניתן להשתמש בדף השיחה ובהוספת תבנית שאלה בראש הדף. מעוניין בהסבר למקור שלא קיים עדיין בפרשני? צור אותו כעת וכתוב את שאלתך בדף השיחה.

שולחן ערוך:אבן העזר קיג א

סעיף א[עריכה]

מי שמת והניח בת, אומדים דעתו כמה היה בלבו ליתן לה לפרנסת נדונייתה ונותנים לה (כשמואל כתובות סח,א). ומנין יהיו יודעים אומדן דעתו, מריעיו ומיודעיו ומשאו ומתנו וכבודו (רמב"ם) וכן אם השיא בת בחייו אומדים בה (ר' יהודה שם). הגה: ואם היה עשיר והעני, או ותרן ונשתנה דעתו, הולכין אחר דעתו האחרונה (טור). ואם לא ידעו ב"ד אומדן דעתו, נותנים לה מנכסיו עישור לפרנסת נדונייתהא (כרבא שם). הגה: וכשם שנותנין לבת פרנסה לנדוניא מנכסי האב, כך נותנים לה פרנסה מנכסי האםב (נ"י פ' יש נוחלין). ויש חולקין (מהרי"ל סי' ע"ה). י"א דאף האב בחיים אין לו (להוסיף) לבתו יותר מעישור נכסים (הר"ן פ' מציאת האשה), ואין נוהגין כןג.

א. אומדן: מכך שהשו"ע לא חילק, משמע שסובר כרמב"ם שאומדים אף להוסיף. ראה מחלוקת בסע' הבא.

ב. מנכסי האם: משנה ב"ב קכב,ב: הבנות נזונות מנכסי האב ואינן נזונות מנכסי האם.

ריטב"א,נ"י: מדייקים מהמשנה שעסקה דוקא במזונות, שבפרנסה מוציאין אף מהאם. הב"ש נוטה לדעתם וכתב שנראה שהמהרי"ל לא ראה דבריהם, וכן דחה ראייתו.

מהרי"ל: ה"ה למזונות. נאמר בכתובות סח,ב שפרנסה אינה כתנאי כתובה, והגמ' מנסה לפרש משפט זה ולא מבארת שנגבית מנכסי האם בשונה משאר תנאי כתובה.

רמ"א: הביא שתי הדעות.

ג. יותר מעישור בחיי האב: הר"ן (לגבי אומד למעלה מעישור) למד מהגמ' בדף נב,ב השואלת "ועד כמה? עד לעישור נכסי" שאין לאב לתת יותר כדי לא להעביר הנחלה מבניו. ועיין ברא"ש שם שהביא בשם גאון שנהגו לתת יותר אך לא טוב הדבר והיה ראוי לחכמי הדור לתקן נידוי על כך.

מתוך הספר יאיר השולחן, אין להעתיק ללא רשות מהמחבר, לפרטים ורכישה.