פרשני:שולחן ערוך:אורח חיים רסג ב

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


ParsheiniLogo.png
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.

מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים.
יש לך שאלה על הפירוש? ניתן להשתמש בדף השיחה ובהוספת תבנית שאלה בראש הדף. מעוניין בהסבר למקור שלא קיים עדיין בפרשני? צור אותו כעת וכתוב את שאלתך בדף השיחה.

שולחן ערוך:אורח חיים רסג ב


סעיף ב | שואל על הפתחים בשביל נר שבת[עריכה]

☜ רמב"ם ושו"ע: כולם חייבים בנר שבת, אפילו אין לו - יחזר על הפתחים כדי לקנות שמן לנר שבת[1].

  1. אין הכוונה שאין לו מה לאכול כלל, כיוון שאז עדיף שיחזר על הפתחים כדי לקנות לעצמו צרכי סעודה וקידוש, אלא הכוונה למי שמקבל צדקה, שאף הוא צריך להשתדל להשיג נרות[2] (משנ"ב).

  2. מי שיש לו מעות מצומצמות: לחם לסעודת שבת (כדי שביעה, (ביה"ל)) קודם לכל, ונר קודם לשאר מאכלי שבת כי שלום ביתו עדיף, ובזה ידליק רק נר אחד (משנ"ב).

  3. ◄ לדרך החיים: לחם לשלוש סעודות בכדי שביעה קודם להדלקת הנר שהרי סעודות שבת הם מהתורה[3] וקודמות אפילו לנר חנוכה.

◄ לביה"ל: אין להחמיר בסעודה שלישית בכדי שביעה אלא כדי כביצה ואת השאר ייתן לנר שבת.

  1. מוכר כסותו בשביל נר שבת (ביה"ל).


הערות שוליים[עריכה]

  1. האור שמח מבאר שהרמב"ם למד את זה מדין הגמרא שאומרת שנר שבת עדיף מנר חנוכה, והרי על נר חנוכה שהוא פרסום נס הגמרא אומרת שנותנים ארבע כוסות לעני משום פרסום הנס למרות שר"ע אמר 'עשה שבתך חול ואל תצטרך לבריות', כל שכן שנר שבת יתנו לו (ואם לא- יחזר בעצמו על הפתחים).
  2. וזה לא כדברי המג"א (בס"ק ד) שביאר שהשו"ע מדבר על מציאות שאין לו לחם לאכול אלא רק מעות, וכיוון שלחם לסעודה קודם ממילא לא נשאר לו מעות לשמן ונר, ולכן הוא צריך ללכת לחזר על הפתחים.

  3. כך דעת הט"ז בסימן תרעח, אומנם לרוב הפוסקים דינם רק מדרבנן. הפרי מגדים ביאר את דברי הט"ז שכוונתו שיש לסעודות שבת אסמכתא מפסוק ולכן דינן חמור יותר משאר דין דרבנן.