פרשני:שולחן ערוך:אורח חיים רסג ג

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


ParsheiniLogo.png
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.

מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים.
יש לך שאלה על הפירוש? ניתן להשתמש בדף השיחה ובהוספת תבנית שאלה בראש הדף. מעוניין בהסבר למקור שלא קיים עדיין בפרשני? צור אותו כעת וכתוב את שאלתך בדף השיחה.

שולחן ערוך:אורח חיים רסג ג


סעיף ג | סדר העדיפות וזהירות האשה במצווה[עריכה]

הגמרא אומרת (כג:) שנר שבת קודם לנר חנוכה וליין לקידוש כי שלום ביתו קודם.

☜ שו"ע: אם אין לו כסף ליין ונר - נר שבת קודם. וכן קודם לנר חנוכה מפני ששלום ביתו עדיף.

⤶ למרות שמצוות הקידוש היא מהתורה, מכל מקום קידוש על היין הוא רק מדרבנן שהרי מהתורה יוצא כבר בקידוש שבתפילה[1]* (משנ"ב).

  1. קדימות נר שבת או חנוכה היא רק לנר אחד. ואם יש לו נר אחד לשבת ונר אחד לחנוכה עדיף שיקנה בשאר המעות עוד נרות לחנוכה כדי שיהיה מהמהדרין (משנ"ב).

  2. אשה סומא: יכולה לברך מפני שנהנת מהמאורות. אמנם אם יש לה בעל פקח הוא ידליק במקומה. ואם יש מי שמדליק כבר במקומה, לא תדליק עוד כיוון שההיתר להדליק כמה נרות הוא מפני תוספות השמחה והאורה ולגביה הדבר לא שייך (מג"א).

❖ המצוה על הנשים[עריכה]

המדרש אומר שהאשה מוזהרת יותר על הדלקת הנר כיוון שהיא כבתה נרו של עולם (כלומר גרמה לאדם הראשון לחטוא). [והרמב"ם כתב שכיוון שהם מצויות בבית יותר מזוהרות בו יותר].

☜ שו"ע: הנשים מוזהרות בהדלקת הנר יותר כיוון שהם מצויות יותר בבית[2]*.

  1. גם אם הבעל רוצה להדליק, האשה קודמת, אלא אם כן יש כמה נרות, יכול הבעל להדליק את הנרות הנוספים. וכשהאשה יולדת נוהגים שהבעל ידליק בשבת הראשונה. גם בימי נידות תדליק האשה בברכה (משנ"ב).

  2. טוב שהאיש יתקן את הנרות לפני ההדלקה (שער הכוונות).


הערות שוליים[עריכה]

  1. * האגרות משה (או"ח ה, כ, ל) כותב שבימינו שיש חשמל, יין לקידוש קודם לנר. וכך מביאים בשם הרב אלישיב (שבות יצחק, דיני נר שבת פרק ב, ד).
  2. * יש נוהגים שגם בנות רווקות מדליקות בברכה (ערוה"ש). וטוב יותר שידליקו בחדרים אחרים כל עוד שהדבר מתאפשר. וכתב בשש"כ (מג, הערה נ) שיכוונו שלא לצאת בהדלקת האם או שידליקו לפני שהיא מדליקה (ואם מדליקות כל שבת הוי כאילו כיוונו במפורש שלא לצאת ידי חובה). והגם שאין טעם להדליק עוד נרות באותו מקום, יש לומר שכיוון שיש בזה תוספת שמחה התירו.