• מיסים וחוקי המדינה

העברת צ’ק חוזר להוצאה לפועל

הרב יהודה אודסר

א תמוז תשע"ט
שאלה
אני בעלים של צינג, חזר ללקוח צ'ק בסכם גבוה. ניסיתי להגיע להסדר, הוא אינו מעונין או אינו יכול. האם מותר לי לפנות להוצאה לפועל?
תשובה
באופן כללי הוצאה לפועל הינו הליך ביצועי של פסקי דין או שטרות הקיימים ושרירים כגון צ'קים וכדו'. הליך ההוצאה לפועל הינו הליך ביצועי ולא שיפוטי ומכח כך כתבו הפוסקים שאינו נכלל בכלל איסור ערכאות. אשר על כן, יש שהתירו פניה להוצאה לפועל באופן ישיר אף ללא תביעה בבית דין אמנם, יש פוסקים שהסתייגו מן הפניה להוצאה לפועל מכמה סיבות בינהם: א. גביית ריבית פיגורים ב. שומת חפצים ומכירתם (לאחר עיקול) פחותה מהמכיר הרצוי ובכך גרימת הפסד לבעל החוב ג. עיקול החצים שלא בשליחות בית הדין (לאו של לא ייגוש) ד. הוכחת החוב יש מן הפוסקים שבגלל כך התירו רק לאחר תביעה בבית דין וקבלת אישור לגביה בהוצל"פ מבית דין ובכך ההוצל"פ הם שליחי בית הדין. למעשה, בגביית צ'קים שחזרו הרוצה לפנות ישירות להוצאה לפועל יש לו על מי שיסמוך.