• שאלות כלליות

תפילין של יד על של ראש (תפידנית)

הרב בנימין במברגר

י אדר תש"פ
שאלה
שלום הרב, רציתי לשאול האם מותר (מעיקר הדין) להניח תפילין של יד על של ראש בתפידנית? תודה מראש.
תשובה
השולחן ערוך (אורח חיים, כח, ב) כותב שמניחים את התפילין של יד על גבי תפילין של ראש כדי שכשיבוא להניחם יגע קודם בשל יד ולא יעביר על המצוות. וכך כתבו גם הב"ח והט"ז. אמנם לדעת המגן אברהם עדיף לשים את של יד ליד התפילין של ראש. המשנה ברורה (ס"ק ז) וערוך השולחן (אות ח) כתבו שנוהגין כמגן אברהם. למעשה, מאחר והשולחן ערוך התיר צריך בתפידנית לשים את של יד על גבי של ראש ועדיף שבדרך כלל התפידנית תהיה במצב מאוזן ואז התפילן אחד ליד השני.