• ים, בריכה ומים

הולכים לבריכה מעורבת

הרב בנימין במברגר

ז אב תשס"ו
שאלה
אני גר במושב דתי ובמושבנו אין בריכה. הבריכה הכי צמודה למושב (והיא ממש קרובה) היא מעורבת כל הימים ובתוך ישוב חילוני. ברוך השם הפסקתי ללכת אליה שנה שעברה למרות שיש לי משקפיים ויש לי טרמפ כמעט כל יום ואני ממש ממש אוהב לשחות. והשנה ברוך השם כמה מחבריי לשבט גם הפסיקו ללכת אבל לצערי עדיין בערך 2 בנים עדיין הולכים לשם. ולצערי גם חלק גדול מהמושב גם הולך לשם. מאוד עצוב לי על זה כי ידוע שזה איסור גדול ויש שם הרבה מראות אסורות, ורציתי לבקש מכבוד הרב אם יוכל אולי הרב לכתוב לי תשובה ובה כל ההלכות והדברים הנוגעים לעניין זה וכל המקורות ואני אשתדל בלנ"ד לצלם אולי ולשים את זה בבתי כנסיות במושב שאנשים יראו ואולי יחזרו בהם?
תשובה
אשריך שאתה מתגבר ואינך הולך לברכה מעורבת. הליכה למקום בו רוחצות גם נשים כרוך באיסורים רבים. ישנם איסורים שהם מהתורה וישנם איסורים מחכמים. הליכה כזו גורמת להרורים ומחשבות שאינם טובות ואף לאיסורים ממשיים. חשוב מאוד שיהודי הרוצה להתקדם בתורה ומצוות יחדול ללכת לברכה מעורבת מאחר ומחשבות הטומאה מונעות מהקדושה להיכנס אל מוחו. יש מצווה גדולה להוכיח את חברך על חטאיו שנאמר "הוכח תוכיח את עמיתך" אבל צריך להיזהר ולהוכיח בדרכי נעם שנאמר בהמשך הפסוק "ולא תשא עליו חטא", כלומר, ההוכחה צריכה להיות באופן שלא לגרום להלבנת פנים של חברך או למריבות שלא יביאו לתיקון המצב. בשולחן ערוך אבן העזר סימן כא מביא את האיסור להסתכל על נשים. ובבית יוסף שם מביא איסורי תורה שהמסתכל עובר עליהם. והמקור לדברים אלו נמצא בגמרא בבא בתרא דף נז עמוד ב. ובעירובין דף יח עמוד ב. ואף חומרת העניין מופיעה במסכת גיטין דף צ עמוד ב. וניתן אף לעיין בשו"ת שבט הלוי אבן העזר סימן קפה ובילקוט יוסף, אוצר דינים לאשה סימן לז סעיף לא.