• יארצייט ואזכרה

הספד בתום י"ב חודש

הרב שלום אילוז

כ כסלו תשס"ח
שאלה
1. האם מותר להספיד באזכרת השנה של הנפטר בתום השנים עשר חודש? 2. אם התשובה שאסור, מה נחשב להספד ומה לא?
תשובה
הספד הוא אמירת דברים בשברון לב המביאים את השומעים לידי בכי, וכפי שכתב מרן בשו"ע (סי' שד"מ ס"א). ובגמ' במועד קטן (כז:) מובא, ג' ימים לבכי שבעה להספד ושלשים לתספורת וגיהוץ. וכן פסק השו"ע יו"ד (סי' שצ"ד ס"א). לכן מן הראוי להספיד את המת רק בשבעת הימים הראשונים, ולאחר מכן באזכרות ראוי לומר דברי תורה ומוסר לעורר העם בתשובה, ולעוררם לקיום מצוות ויראת שמים.