• שבת ומועדים
  • הלכות בישול כלליות

עוף חם במרק קר ופינוי מחסן בשבת

הרה"ג דוב ליאור

כ"א שבט תשס"ט
שאלה
1. האם מותר לשים עוף חם בתוך מרק קר? 2. האם מותר לפנות מחסן ובו שקי אורז שמעליהם שקי סוכר כדי לפנות מקום לישיבה?
תשובה
1. זה בעיה, כי אם העוף חם הוא מבשל קצת את המרק שמסביב. יש שיטות שזה כבר נקרא כלי שני ויש אומרים שלא, לכתחילה להחמיר בזה ואם העוף חם ביותר לא לשים אותו במרק קר. 2. אורז סתם הרי לא ראוי לאכילה ולכן הוא מוקצה אלא אם יש לכם עופות שאתם יכולים לתת להם לאכול דבר כזה. לכתחילה לא לעשות את זה. אם אפשר לדחוף את השקים עם הרגל ולא ממש לסחוב עם הידיים אתם יכולים לעשות כך, כי לפי שיטת מרן המחבר טלטול מוקצה שחז"ל אסרו בשבת זה דווקא כשאדם מטלטל בידיים אבל אם הוא מטלטל בגופו, חז"ל לא אסרו. ולכן אם אתם יכולים לדחוף את השק עם הרגל כדי לשבת תעשו כך, זה לא נקרא טלטול מוקצה.