• שבת ומועדים
  • חמץ וכשרות מוצרים לפסח

האכלת תוכים בפסח

רבנים שונים

ז ניסן תשס"ט
שאלה
שלום לך כבוד הרב, ברשותך אומר שקראתי מספר תשובות הנוגעות לשאלתי, ומדובר במזון לתוכים. 1. הבנתי לגבי הדוחן, קיטניות ופירות, אך מאחר ואני מגדל תוכים שזקוקים שאאכילם (בוקעים במדגרה) בדייסה מיוחדת ואינה כשירה. האם מבחינת הדת יש היתר כזה, שהרי במידה ולא אאכילם הם צפויים למוות? אני מציין שאין תחליף למזון בנמצא, לא בארץ ולא בחו"ל והגוזלים תלויים במזון זה על מנת שלא ימותו. 2. האם על פי דין מותר לשנות את מזונם של התוכים או לא להאכילם במזון אליו הם מורגלים גם אם יודעים שהסיכויים מאוד גבוהים שהתוכים ימותו או יחלו? כלומר, האם עדיף נניח להפריד את התוכי עם מזונו במקום נפרד ולהמשיך ולתת לו מזון (ואולי לבצע עברה) או שהדת אומרת "על אף שיתכן מאוד שהתוכי ימות עדיין עליך להפסיק את מזונו שאותו הוא מכיר ואוכל ולא לבוא במגע עם מזונו" אשמח לקבל תשובות לשאלותי. תודה מראש.
תשובה
אין בעיה לתת קטניות. לבעלי חיים יש אוכלים כשרים לפסח. יש תוכים קטנים שצרכים להאכיל אותם בעיסה של חמץ ואומרים שאי אפשר לתת משהו אחר, אני חושב שלכל דבר אפשר למצוא פיתרון, כמו קינואה לתוכים אלו. לטחון אותו דק ולעשות ממנו עיסה. הקינואה אינה חמץ ואינה נקראית קטניות גם לאשכנזים. לעופות מותר קטניות כי זה רק מנהג וזה רק לעופות ואינו מתערבב, ואם אין לעופות משהו אחר אפשר להקל, וקינואה וודאי אפשר. הרה"ג שלמה עמאר