• מגע ותערובת בין בשרי או חלבי לפרווה

מגע בין סיר בשרי לפרווה

מכון התורה והארץ

ט"ז אדר תש"ע
שאלה
יש לי שני שאלות בנוגע לסירים. 1. הכנתי אורז בסיר שהוא בשרי אך לא השתמשתי בו לבשרי מזה מספר שבועות. לפני הכנת האורז טיגנתי בו בצל. בטעות השתמשתי בסכו"ם וכלי הגשה פרווה כאשר הגשתי את האורז לשולחן מה דינם של הכלים, האם הפכו לבשרי? 2. העמדתי סיר עם עוף על הגז ולידו עמד סיר מרק פרווה כשהוא מתקרר, עם מכסה חצי פתוח. לאחר זמן מה שמתי לב שהסיר עם העוף משפריץ על הסיר הפרווה וייתכן שגם לתוכו. מה דין סיר המרק? האם עליי להגעיל את הסיר?
תשובה
1. לבני אשכנז, דין הבצל שהוא בשרי לכל דבר. לפיכך, האורז היה בשרי וצריך להאכל כבשרי. כמו כן, הכלים שנגעו בבצל בתחילת הבישול הם בשריים לכל דבר. אולם כלי ההגשה לא נאסרו שהרי הם נגעו בבצל לאחר בישול ואז הוא כבר לא נחשב חריף בגלל שפגה חריפותו, והוא כבר היה מעורב באורז ויתכן שהיה ששים מול הבצל, וכמו כן, אינני יודע אם היה רותח. על כן, כלי ההגשה אפשר להניחם פרווה. 2. אם עף מסיר העוף על הפרווה שהיה חם, נראה שיש להגעילו. בברכת התורה והארץ הרב יהודה הלוי עמיחי מכון התורה והארץ כפר דרום אשקלון