• ערלה ונטע רבעי

עורלה בעצים בתוך שקים

מכון התורה והארץ

כ"ב שבט תשע"ב
שאלה
קניתי עצים מהמשתלה העצים הגיעו בשקי יוטה המוכר טוען שהם היו בשקים האלו כל משך הגידול והם היו על האדמה והוא אמר לי לשתול אותם עם השקים שלהם. לשקים אין נקבים ולפני ששותלים אותם צריך לעשות חורים בשק (לקחת סכין ולדקור את השק). המוכר טוען שהם בני ארבע שנים לפחות. יש לי עוד שני עצים שקניתי ממנו ושתלתי אותם בלי השק אבל חתכתי אותו בצורה שלא נפלו חלקים מהאדמה בראשון אבל בשני נפלה חתיכה והחזרתי אותה. האם אני יכול להנות מהפירות שהעצים נותנים כבר השנה או שאני צריך לחכות, ובמידה שלא, האם יש דרך שבה אני יכול לסדר את זה?
תשובה
בס"ד שלום וברכת ד' אינני יודע על מהימנות המוכר. צריך לדעת שערלה לרוב הפוסקים בימינו היא מדאורייתא על כן השאלה האם היית סומך על המוכר גם בעניין נבלות וטרפות. כמו כן, יתכן שהוא היה בשק זה אבל יתכן שלא עמד מול הקרקע. על כן קשה לי להתיר. כמו כן, יש להוסיף שיתכן שהיה בשק זה אבל מניין לנו שלא עמד על בטון או משטח ברזל או פלסטיק? בברכת התורה והארץ הרב יהודה הלוי עמיחי מכון התורה והארץ כפר דרום אשקלון