צניעות בתוך המשפחה

הרב דוד חי הכהן

כ"ט סיון תשע"ד
שאלה
שלום כבוד הרב! רציתי לשאול את הרב בעניין: א. נגיעה באחות, הרמב"ם בהלכות איסורי ביאה אוסר חיבוק ונישוק עם אחותו ודודתו [כמדומני שיש בתי כהונה על הלכה זו והוא מעדן את דברי הרמב"ם וכותב שאין איסור ממש, אך הוא דעת יחיד ולע"ד המסכנה זה גם לא כ"כ מדויק ברמב"ם..], ב"ה הרחקתי את דודותיי והן הבינו. אולם לא אמרתי לאחיותיי כי אסור להן לחבק ולנשק אותי [הן בנות 24 ו26], כשאחותי נותנת לי נשיקה כאשר אני חוזר מהישיבה אני לא מוחה בה, ומאידך ברור לי כי א"א להמשיך ככה. שמעתי בשם רב מסויים [אני תופס ממנו] שאצלם נהגו שאכן אח מנשק אחות, אולם לא מצאתי איזשהו פוסק שמביא דברים מעין אלה, האם ידוע לרב איזשהו היתר בעניין זה?. ב. באילו זמנים ישנה חובת הפרדה, כמו"כ עד איזה היקף [האם החובה קיימת בין בני דודים, והאם יש מספר של אנשים שרק ממנו נחשב הדבר כחברה מעורבת]? אם אפ’ לכתוב מקורות אני אשמח מאוד.
תשובה
א. לענ"ד צריך לומר לאחותך כי יש להפסיק מנהג זה כי איננו ראוי לבן ישיבה. ב. למה כוונתך במילה הפרדה באיסור קרבה יש לאסור הכל חוץ מאב לבתו ואם לבנה. ואם הכוונה בישיבה מעורבת במסיבה אפשר להקל כאשר רק בני משפחה מצומצמת יושבים יחד אך לא במשפחה מורחבת גיסים גיסות בני דודים וכד'.