• גיור וגרים

גיורת שלא שומרת מצוות

הרב יצחק גרינבלט

י"ד אייר תשע"ה
שאלה
שלום, הכרתי בחורה שהתגיירה בצבא (לפני בערך 10 שנים) להבנתי ממנה אמה נוצריה ואביה יהודי אך מאז ומתמיד היא חוגגת חגים יהודים וכ"ו וציינה שתמיד הרגישה יהודיה ולכן גם בחרה להתגייר בעבר. יחד עם זאת כיום אינה שומרת מצוות (כגון שמירת שבת וכ"ו) ומתנהלת כאדם חילוני, השאלה היא האם מותר לי לצאת עימה למטרת נישואין? חשוב לציין שאני אדם מאמין אך איני שומר שבת ומתנהל כאדם חילוני יחד עם זאת הדת חשובה לי ואיני רוצה לצאת עם מישהי שנחשבת גויה למרות שהתגיירה כי הבנתי שאם אינה שומרת מצוות כיום אז גיורה בעבר לא שווה כלום. מה לעשות? אשמח לתגובתך בהקדם תודה.
תשובה
ב"ה שלום לך. קראתי את מכתבך ומאוד הבנתי אותך. אין ספק שלהתחתן עם מישהי יהודיה זה רמה אחרת משאר שמירת המצוות. אחד מהיסודות הבסיסיים של עם ישראל, ששומרים על עם ישראל זה המאבק נגד ההתבוללות, נגד נשואין עם גויות. כאשר אדם מתחתן עם גויה הוא בוגד בעם שלו, הוא מתנתק מעם ישראל. זכית להיות בן של ה', להיות חלק מעם סגולה, עם האהוב על ה', ובנשואין עם מישהי שהיא לא יהודיה אתה עלול להוביל את עצמך להיות מחוץ לעם ישראל. כאשר אדם נשוי עם גויה הילדים שלו יהיו גויים. וזה מה שהיה עם ההורים של האשה הזו שהכרת. היא הרגישה יהודיה, אבל הרגש לא אומר, היא הייתה גויה, ולכן היא הייתה צריכה לעבור תהליך גיור. חשוב מאוד לדעת שתהליך גיור הוא תהליך רציני, תהליך הדורש מהאדם לעבור שינוי מהותי בכל החיים שלו. זהו לא טקס טכני, אלא משהו מהותי, שינוי גדול שהאדם עובר. בשינוי זה לא רק שצריך לעבור תהליך של טבילה ועוד, אלא צריך לקבל מצוות. האדם צריך לקבל על עצמו שהוא נכנס למערכת של קיום מצוות, ממש קיום של כל המצוות. במידה ואדם לא עשה צעד זה, לא פשוט שהגיור שלו תקף. מתוך מכתבך הקצר מתקשה אני לדעת בדיוק מה היה התהליך שהיא עשתה, ומה הדרך שדרכה היא הגיע לאי שמירת מצוות, אך אין ספק שדבר זה מעורר שאלות לא פשוטות, ומדובר בנושא רגיש, שעיסוק בו עלול להוביל אותך לדברים מאוד לא טובים. לכן, באופן כללי אני מאוד לא מציע להתעסק עם דברים כאלו. שכן יש כיום המון יהודיות טובות וכשרות, וחבל שאדם יכניס את עצמו למשהו מורכב. במידה ונוצר קשר, והדבר לא פשוט, לדעתי חשוב לפנות למנהל הגיור ולברר פרטים מדוייקים על מה היה ומה כרגע קיים ולפנות על ידם לרב שבקיא בתחום הזה שהוא יוכל לתת לך תשובה מדוייקת במצב של הבחורה הזו. יקירי, זכור מדובר כאן על משהו מאוד חשוב, על היהדות של המשפחה שלך, על העתיד שלך, ולכן חשוב היטב, בחן היטב את הדברים, ואל תעשה צעדים חפוזים. פעמים שהרגש דוחף את האדם לעשות צעדים מהירים ולאחר זמן מתגלה לאדם כמה הדברים לא פשוטים. לכן, חשוב היטב ובחן היטב את המצב. במידה ואתה מעוניין בעוד עזרה, אשמח לעזור. בברכת הצלחה רבה הרב יצחק גרינבלט.