ישיבהבשביל זה יש אינטרנט בית המדרש
בית המדרש
- הלכה מחשבה ומוסר
- אמונה וחסידות
- יסודות האמונה
- משפחה חברה ומדינה
- עם ישראל
- סגולת ומעלת עם ישראל
שרת המדיה מוקדש על ידי משפחת גרין לעילוי נשמת יקיריהם
לימוד השיעור מוקדש לעילוי נשמת
הרב אברהם בן ציון ב"ר שבתי זצ"ל
ההבדל בין ישראל לעמים הוא לא רק בהשקפת עולמם, באמונתם, בתורתם. אלא הוא בטבעם, בעצם מציאותם, בטבע האלוקי הטבוע בהם, בנשמה האלוקית שבישראל. טבע זה אינו בר שינוי כלל, הוא טבוע בישראל בעצמותם, אי אפשר להסתלק ממנו ואי אפשר לרכוש אותו. המציאות הטבעית הזאת אינה תלויה בבחירה של האדם ובהחלטתו. ישראל לעולם נשאר ישראל. "ישראל שחטא, ישראל הוא".
יודע אני כי דברים אלו מעוררים התנגדות חריפה אצל כל מי שאינו מאמין בתורת ישראל, אבל אין מקום להסתיר ולהכחיש את ההכרה הזו, הכרה ששותפים לה כל אנשי האמונה. כל מי שמאמין בתורת ישראל מוכרח להאמין בבחירת ישראל, מוכרח להאמין שעם ישראל הוא עם סגולה. היסוד הזה ממלא את כל התורה כולה.
נאמר בתורה: "ויאמר ה' אל אברהם לך לך מארצך וממולדתך... אל הארץ אשר אראך", זהו הדיבור הראשון של ה' אל אברהם. התורה לא מזכירה מקודם שאברהם היה צדיק וירא ה', כמו שהתורה מזכירה אצל נח: "נח איש צדיק תמים היה בדורותיו", ואח"כ מתוך שהוא צדיק ה' מדבר איתו. אצל אברהם לא נזכר שהיה צדיק, כדי ללמדינו שהבחירה של ה' באברהם לא הייתה בגלל מעשיו, הבחירה הייתה בלתי תלויה במעשיו אלא בהחלטה אלוקית. וממילא, גם אם המעשים ישתנו, הבחירה לא תשתנה וכן לשון ברכת התורה: "אשר בחר בנו מכל העמים ונתן לנו את תורתו". לא אומרים שנתן לנו את תורתו ובחר בנו בשל כך, אלא "בחר בנו מכל העמים" ומתוך כך "נתן לנו את תורתו". "אתה בחרתנו מכל העמים, אהבת אותנו ורצית בנו".

יסודות האמונה (52)
הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א
9 - 9. מדרגת היהודי נעלית משאר האנושות
10 - 10. ייחוד עם ישראל
11 - 11. על בריאת העולם ואמיתות סיפורי התורה
טען עוד
בודאי שיש קשר בין הסגולה והבחירה האלוקית בישראל ובין קיום התורה. אין להסתפק בעובדה של "אתה בחרתנו" אלא גם צריך לקיים את התורה ומצוותיה בכל השלמות, זה פשוט ומובן. מה שמצאנו צורך להדגיש הוא שישראל בטבעם, בנשמתם, הם עם סגולה ומעלתם כפולה, גם בעצם טבעם וגם בזה שקיבלו את התורה. שתי מעלות מחוברות ומאוחדות, ישראל ואורייתא חד הוא.
זהו ההסבר לשאלה, מדוע הקב"ה בורא העולם כולו, בורא כל האדם, נתן תורה דווקא לישראל ולא לעולם כולו. מדוע הקב"ה לא קורא לכל העולם להתיישר עפ"י התורה, הרי כל העולם הם ברואיו? והתשובה היא: אין מקום להשוואה, עם ישראל שונה ומיוחד ומה שמתאים לו, לא מתאים לעמים אחרים. התורה האלוקית מתאימה לעם האלוקי.
יודע אני שיסוד זה מעורר שאלות רבות: מה לדעת התורה תפקידם של שאר העמים? מה היחס שצריך להיות בין ישראל לעמים? שאלות שמטרידות ומעסיקות ודורשות פתרון. אך את היסוד הזה אשר הנחנו, ממנו אין לזוז, הוא מוסכם על כל אנשי האמונה בישראל. עם ישראל עם סגולה, ולשאלות המתעוררות מהנחה זו, יש תשובות ועוד חזון למועד.

הלכות יציאה לטיולים – הרב שי טחן רשאי להיכנס למסעדה שאינה כשרה על מנת להתפנות ואינו צריך להסיר את הכיפה
שיעורים באתר ישיבה
ניווט מהיר

הלכות יציאה לטיולים – הרב שי טחן רשאי להיכנס למסעדה שאינה כשרה על מנת להתפנות ואינו צריך להסיר את הכיפה

מזוזה ומעקה הלכות מזוזה למעשה: ממיקום המשקוף ועד דירה מושכרת
הלכה למעשה
בשיעור זה עוסק הרב בשאלות השכיחות והיומיומיות ביותר הנוגעות למצוות מזוזה: מהו הפירוש והטעם העמוק של מצוות מזוזה? האם מותר לכבד מישהו אחר בקביעת המזוזה בביתנו? באיזו תדירות חובה לבדוק את המזוזות, והאם מברכים שוב לאחר בדיקה? מה עושים אם המזוזה נפלה בשבת או ביום חול? באיזה גובה ובאיזה צד מניחים את המזוזה בדיוק? מהם הדינים עבור שוכר ומשכיר דירה, והאם מותר לקחת מזוזות מהודרות בעת מעבר דירה? דיני מזוזה בצימרים, בתי מלון ופונדק.

רביבים בין סדר חברתי לתיקון עולם
אסור לפגוע בערבים או ברכושם כדי להרתיעם מלפגוע ביהודים או כדי לגרשם | אסור לשום אדם לעבור על החוק ולעשות דין לעצמו | כשהוא עושה זאת במסגרת מלחמה, חומרת מעשיו גדולה יותר | כתחליף לתרומות ולמעשרות ולמתנות העניים הורו חכמים להפריש מעשר מרווחי כל הפרנסות - כדי להחזיק את מלמדי התורה ולסייע בפרנסת העניים | הרוצה לקיים את המצווה במידה טובה, צריך להפריש חומש מרווחיו | העיסוק בחוכמות העולם אינו נחשב ביטול תורה, מפני שחוכמת הבורא מתגלה בבריאה על כל מרכיביה

פרפראות בפרשה א-ת פ"ש פרפראות בפרשה א-ת-פ"ש פרשת ראה
מה הטעם שהכהן הגדול היה צריך לגור בירושלים גם בלילה , ואינו יכול לגור מחוץ לירושלים. מה מיוחד במצוות הצדקה אחת מתרי"ג מצוות שהיא שקולה כנגד כל המצוות. עַשֵּׂר בִּשְׁבִיל שֶׁתִּתְעַשֵּׁר - הלא באמת בתורה כתיב תְּעַשֵּׂר בשין שמאלית, ואם כן איך למדו חז"ל מזה 'בִּשְׁבִיל שֶׁתִּתְעַשֵּׁר', שהוא בשין ימנית. מה הטעם שהציפורים של המצורע שנטהר - כשהיא שחוטה נאסרה והמשולחת שהיא חיה מותרת.

ראה פרשת ראה – תזיז את עצמך
העליה לרגל לחגוג בירושלים מלמדת אותנו שעם כל אי הנוחות המטלטלת אנו צריכים לשמוח בהזדמנות שניתנה לנו לתקן



















