• גזל ונזיקין

לטעת עץ בשטח ציבורי שאינו בשימוש

הרב משה מאיר אבינר

ט כסלו תשע"ח
שאלה
שלום וברכה. יש לי ייחור של עץ ערבה שאני מעוניין לטעת אותו עבור ארבעת המינים. אצלי בחצר אין כל כך מקום לעץ ערבה ולכן עלה לי רעיון: מעבר לגדר של החצר שלנו ישנו מדרון שיש בו הרבה שיחי סרק צפופים. (מפעם לפעם אני גוזם אותם מפני שהם מסתירים לנו את הנוף) המדרון לא משמש לכלום והוא שטח ציבורי פתוח. חשבתי לטעת את הערבה במדרון זה ובבוא הזמן לקחת משם ענפים לארבעת המינים. זה לא יפריע לאף אחד שיהיה שם עץ ערבה ואף לא ישימו לב לקיומו של העץ. שאלתי היא - האם מותר לטעת שם את העץ והאם מותר לאחר מכן לקחת ענפים לארבעת המינים מעץ זה?
תשובה
בס"ד שלום וברכה: לפי התיאור שנתת, מותר לך לטעת בשטח זה עץ ערבה ולהשתמש בו לצורך מצוות ארבעת המינים, כיוון שמעשה זה לא מפריע לאף אחד, אך אם במקרה המועצה או כל גוף אחר שהשטח שייך לו ירצה לבנות שם תצטרך לסלק את העץ. מקור הדין: בכמה מקומות הגמרא מביאה את הכלל שזה נהנה וזה לא חסר פטור, אף שיש ראשונים שסוברים שכלל זה הוא רק בדיעבד אם כבר נהנה אך אין לכוף את הבעלים לתת את ההנאה, אך כל עוד הבעלים לא גילה דעתו שלא נוח לו בהנאת חברו אין לחשוש שמקפיד על כך שהרי הוא לא חסר כלום. בברכה: הרב משה מאיר אבינר