• תורה, מחשבה ומוסר
  • הדרכות לבעלי תשובה

כיפה ושלוש תפילות ביום

הרב יצחק גרינבלט

ט"ו כסלו תשע"ח
שאלה
לא יוצא לי להתפלל 3 פעמים ביום אלא רק פעם אחת בבוקר עם הנחת התפילין וכמובן בערב שבת ובחגים. האם עלי להסיר את כיפה מראשי עקב זה שאינני מתפלל 3 תפילות ביום?
תשובה
בס"ד שלום לך. שמחתי מאוד לקבל את מכתבך, ומאוד התפעלתי מהכנות שלך ומהנכונות שלך לעשות את האמת שלך, את מה שאתה מאמין. מתוך מכתבך ניכר שהיית מאוד רוצה להתפלל שלוש תפילות ביום, אלא שזה לא קל לך, ואתה מרגיש עם זה לא טוב, מרגיש שבלבישת הכיפה אתה אומר אמירה שהיא לא אמיתית. ברצוני לגעת בתשובתי בשתי נקודות שלפי הבנתי יכולות להיות משמעותיות ביחס לשאלתך. הנקודה הראשונה היא ביחס להיותך דתי או לא, וממילא האם נכון שתלבש כיפה שהיא היום סמל של אדם דתי. לדעתי דווקא מתוך הנקודה הזו נכון שתמשיך לחבוש כיפה. היום הכיפה היא סמל של מישהו שמאמין בה' יתברך, מישהו שקשור לה' ורוצה לקיים את רצונו. ודאי הדבר שכל אחד עושה את מה שהוא יכול, אך המאחד הוא הרצון והאמונה, הרצון לעשות את דבר ה' והאמונה בו יתברך. בשתי הנקודות האלו חש אני שאתה נמצא וחי אותן מאוד מאוד. התפילה, גם אם היא אחת ביום, מראה על הקשר שלך, על האמונה שלך באבינו שבשמים. אמנם אין ספק שיש מקום לחזק את הקשר הזה, את האמונה הזאת, אך היא קיימת והיא חיה בתוכך. לכן אין לי ספק שראוי אתה לחבוש כיפה, והיא מתאימה לך. יחד עם זאת אשמח לעזור לך לחזק את המקום הזה שלך, את הקשר שלך לאבינו שבשמים, ולעזור לך אף למצוא פתרונות שתוכל להתפלל שלוש תפילות כל יום. נקודה שניה שחשוב לי לכתוב היא השפעתה של הכיפה. אחד המקורות לחבישת כיסוי ראש הוא דברי הגמרא שכיסוי הראש מוסיף יראת שמים. הכיפה פועלת, היא מזכירה לאדם שיש מישהו מעליו, מזכירה לו את היעוד שלו ומחברת אותו לאמת עמוקה מאוד, שהוא בן של אבינו שבשמים. לכן חשוב מאוד להמשיך, ואולי דווקא במקום שלך, הכיפה חשובה אף יותר, שתוכל ממנה לשאוב כוחות להתעלות, לשאוב יכולות הזדהות וחיבור למשהו גדול, משהו שכל חיבור אליו מרומם ומגדל. המשך לחבוש כיפה, ואשמח לעזור לך בכל מה שאוכל. בברכת הצלחה רבה הרב יצחק גרינבלט.