• מד"א, תרומת דם ואיברים

השתלות והנדסה גנטית

הרה"ג יעקב אריאל

ה ניסן תשס"ה
שאלה
אני לומדת כרגע באוניברסיטה על השתלות והנדסה גנטית. רציתי לדעת מה השקפת הדת בנושא. כמו כן שאלות יותר ספציפיות הן: מה היחס לגבי השתלות של איברים, בעיקר לב, של חזיר באדם והאם הן מותרות הלכתית? וכן מה לגבי השתלות מח (ראש) מאדם לאדם?
תשובה
הנושא ארוך ומורכב ולא כאן המקום. עייני בספרות התורנית העוסקת בנשואים אלו: תחומין, אסיא והחוברות של מכון פועה ועוד. השתלת אברים מותרת ואף מצוה בתנאי שה"תורם" כבר לא חי. קביעת המוות היא נמשוא הנדון בספרות הנ"ל. אין איסור בהשתלה מחזיר כבר בתלמוד מוזכר דמיון בין אברי החזיר לאדם השתלת מוח לא נראית לי מעשית כרגע. היא לא השתלה אלא החלפת כל הגוף בגוף אחר השאלה היא האם האדם יוכל לתפקד אחרי חילופי גברא כאלו?