• יארצייט ואזכרה

אזכרות בשנה מעוברת - מנהגים שונים

הרב נועם דביר מייזלס

ג תשרי תש"פ
שאלה
שלום כבוד הרב לאחר שפניתי רבות והתשובות שקבלתי הם רבות ושונות מכמה רבנים - אבקש לדעת. אמירת קדיש בשנה מעוברת: האם אומרים 12 חודשים או 13 חודשים? וכן כמה אזכרות עושים, 2 או 3, והאם בחודש 13 עולים לבית העלמין בערב ראש חודש? אנחנו מעדות המזרח, קהילת ג'רבה.
תשובה
שלום וברכה! א). את הקדיש אומרים שניים עשר חודש (פחות שבוע). ב). מנהג ג'רבה לפי הידוע לי: לעשות אזכרה בסוף י"א חודש כמנהג הספרדים בארץ. ובנוסף עושים אזכרה בסוף י"ב חודש (האזכרה בסיום הי"ג אינה עיקרית ומי שרוצה להחמיר על עצמו עושה אותה). בכל אופן נוהגים לעשות אזכרה אחת גדולה (בסיום החודש הי"א או הי"ב כל אחד לפי מנהגו) ובאזכרות הנוספות עושים אזכרה מצומצמת של לימוד וברכות. ג). העליה בחודש השלוש עשרה אינה מחוייבת, ומי שרוצה להחמיר ולעלות, רשאי. כמו כן לגבי עצם העליה בערב ראש חודש, זהו זמן טוב לעלות לקבר. *יש להוסיף שמנהגי האבלות רבים כמספר העדות בעם ישראל, כל עדה ומנהגיה. לכן מובן אם נקבל תשובות רבות ושונות, ועל כל אחד מוטל לברר את מנהג משפחתו ועל פיו ינהג. *כמו כן חשוב לדעת שכאשר קרובי הנפטר הולכים בדרך ה', במצוות ומעשים טובים בזה גורמים בעיקר נחת רוח למנוח ובכך נשמתו מתעלה ומתעלה. יהי רצון שיבולע המוות לנצח ונזכה לביאת הגואל ותחיית המתים! בברכת שנה טובה ובשורות טובות,