סוגי מצוות חוקים, משפטים ועדות

הרב פרופ' נריה גוטל

ט"ו תמוז תש"פ
שאלה
שלום כבוד הרב ידוע על הענין שיש שלש סוגי מצוות.. חוקים (שאין טעם ידוע כמו פרה אדומה שעטנז..) משפטים ועדות האם ידוע כמה מצוות יש בכל אחד? (כמה חוקים כמה משפטים...) תודה מראש
תשובה
דומני שלא; למעשה, גם לא יכול להיות, שכן הדבר אינו חד-משמעי. כלומר, ישנן מצוות שהוגה אחד מסווג באופן אחד והוגה שני מסווג באופן שונה, וזאת אפילו ביחס לפרה אדומה, שגם היא כן הוסברה. זאת ועוד, גם המושגים עצמם הם ברי-שינוי, ומה שאינו מובן כלל לדור אחד כן מובן לדור אחר, ולהיפך, ולכך דוגמאות שונות. דוגמה פעוטה: טעמי הקרבנות שבמורה הנבוכים לרמב"ם. ואחר הכל: למה זה משנה? הן כל טעמי המצוות אינם טעמים "לאמתם" של דברים, שכן ל"טעמו" של הקב"ה - אם בכלל ניתן להתבטא כך - איננו מגיעים כלל וכלל, ואנחנו נותרים רחוקים רחוקים. בשל כך, ההסברים וכו' אינם אלא לסבר את האוזן מה שהיא יכולה להבין ולקלוט ו"להתחבר", כך שלא נקיים תורה כ"מצות אנשים מלומדה" וכ"דיבור התוכי וצפצוף הזרזיר". ואם כך הדבר, אזיי איזו תועלת יש בדיוקו של הסיווג, וביותר החישוב ?