• מצוות התלויות בארץ

להכשיר כלי שבלע טעם מפירות טבל

הרב נועם דביר מייזלס

י"ג טבת תשפ"א
שאלה
שכחתי להפריש תרומות מעשרות מירק, ובישלתי אותו בתוך סיר, האם צריך להכשיר את הסיר?
תשובה
שלום וברכה. א. אם עדיין לא עבר 24 שעות מעת הבישול, ניתן להפריש לאחר הבישול ולכוון לתקן בזה גם את הבלוע בכלי. ב. אם עבר 24 שעות מעת הבישול, נחלקו הפוסקים, והמקל שלא להגעיל, יש לו על מה לסמוך. מקורות: ראה בשו"ת מנחת שלמה (ח"א סי' ס"ב ח'-ט') שכתב כאמור לעיל, והוסיף שאפשר להקל לאחר 24 שעות אף שנבלע בכלע טעם איסור, כיון שהטעם נפגם. אולם בספר משפטי ארץ (המכון למצוות הארץ פרק ב אות יב ובהערה שם), והביאו בשם הגרי"ש אלישיב זצ"ל שיש להסתפק לאחר 24 שעות, האם אפשר להפריש עליו כיון שטעמו פגום, אבל בן יומו שהטעם הבלוע עדיין לא נפגם, פשוט שמפריש ומתקן בכך את הבלוע, ואם אין לו פירות טבל אחרים להפריש מהם צריך להגעיל את הכלי, עיין שם. מכל מקום כולם יודו שאם עדיין לא נפגם ניתן להפריש ולתקן את הבלוע. בברכת התורה העם והארץ,