• ריבית, השקעות ובנקים

האם צריך להבין מה זה אומר היתר עסקא?

הרב יהודה אודסר

י"ט אב תשפ"א
שאלה
שלום הרב אני בתהליך של קבלת משכנתא, השבוע חתמנו על החוזה.לפני החתימות בדקתי שיש היתר עסקא ואכן יש . אך אומר כי בזמן החתימות לא ידעתי איך עובד היתר עסקא. אציין כי התהליך של קבלת הכסף מהבנק עדיין לא נגמר כי דרושים עוד מסמכים כשתסתיים הפרוצדורה ישלחו את החוזה לבדיקה בסניף הראשי ורק אז נקבל את הכסף לתשלומים עבור הדירה. היות ולא ידעתי איך עובד ההיתר אז(וכן אשתי)... א.האם עברנו על איסור ריבית? ב.האם עלינו לחתום מחדש על החוזה או שמספיק שנדע בעת סיום התהליך את משמעות ההיתר. אשמח לעוד מידע נצרך תודה רבה
תשובה
יישר כחכם על תשומת הלב להלכות ריבית בתהליך קניית הדירה ולקיחת המשכנתא א.יש פוסקים הסוברים שלקיחת הלוואה על דרך היתר עסקא ללא ידיעת פרטיו איננה תקפה (של"ה מסכת חולין) אמנם יש פוסקים רבים שסוברים שעצם הידיעה שההלוואה היא על דרך היתר עסקא מועילה ותקפה אף על פי שלא יודעים את פרטיו (שו"ת בית שלמה יו"ד חלק ב סימן ל' שו"ת אמרי יושר חלק ב סימן קלד) בדרך זו גם מתירים היתר עסקא כללי שיש לבנק שחל על כל ההלוואות הניתנות. רבים נוהגים לסמוך על סברת פוסקים אלו. כמובן שמהודר יותר להבין ולדעת מה היא דרך "היתר העסקא" ומה פרטי (ההתפשרות על הרווחים בעסק) לאור הנ"ל לא עברתם על איסור ב. אין צורך לחתום מחדש, גם כי עדין לא סיימתם את לקיחת ההלוואה ולא היה "מתן מעות" וגם לאור דעות הפוסקים הנ"ל בהצלחה בקניית הדירה להרחבה ניתן לראות בספר "ברית יהודה" פרק לה הערה יב/יג ופרק מ הערה יד