• תורה, מחשבה ומוסר
  • שאלות פרטיות בסוגיות שונות

נושא שכר

הרב חיים שרייבר

י"א כסלו תשפ"ג
שאלה
ב"ה לישיבה שלום כבוד הרב ספר החינוך מצוה נט - מצות בית דין לדון בדין נושא שכר ושוכר דיניה, כגון מה שאמרו זכרונם לברכה [בבא מציעא דף צ"ג ע"א] שנשבעין על האונסין הגדולים, ומשלמין הגניבה והאבידה לפי שיש בזה קצת פשיעה וקצת אונס, ומפני השכר שנוטלין על זה חייבין לשלם, אפשר דוגמאות לאונסין גדולים? תודה ממשה
תשובה
שלום דוגמה לפטור שומר שכר באונס גדול היא ליסטים מזוין. במקרה זה השומר סיפק שמירה לפיקדון אך השודד/הגנב שבאו עם כלי נזק וכדו' היו תקיפים יותר מהשומר ונטלו את החפץ בעל כרחו. יום טוב