- תורה, מחשבה ומוסר
- שאלות כלליות
שאלה
שלום וברכה, אני עוסקת הרבה בלימוד ותירגול מעלת הכרת תודה לבורא. בין השאר, להגיד תודה על מה שיש - בין אם הוא טוב, או נראה כרע. לאחרונה נתקלתי בזווית חדשה שלא הכרתי, והוא להגיד תודה על מה שאין .. עדיין. להגיד תודה ספציפית תודה לאלוקים שנתן לי משהו שעוד לא בפועל קיבלתי. האם זה דבר יהודי? ראיתי את זה גם במידע חיצוני וגם אצל דתיים אבל השורש לא מובן לי. איך אפשר להגיד לו תודה על מה שעוד לא קרה? זה אמור להיות גזירה שה יבצע? כאילו הוא חייב לתת לי בדיוק מה שאני רוצה, ואין מוקדם או מאוחר? אני חושבת שזה אמור להיות כמו מחשבה בוראת מציאות, אם אני אומרת תודה לה על מה שאני רוצה לקבל (בלי לדעת אם זה מה שנכון לי), אני גורמת לזה להתממש בחיי. תודה מראש
תשובה
זו שאלה מעניינת. יש תפילה שנוהגים חסידים לומר בערב שבת לפני קידוש שבה אומרים תודה על כל הטוב שעשית עמדי, ושאתה עתיד לעשות עמדי.
זה מתאים למה שאת אומרת.
בעצם יש בתפילה בטחון בטוב האלוקי, ובהשגחה שלו. יש הבנה עמוקה שהוא הטיב, מטיב, ויטיב לנו. ועל זה אנחנו מודים לו.
אבל באמת כשאומרים על דבר מאוד מוגדר, לא תמיד ברור שזה הכי טוב לי. אפשר לבקש על זיווג, על ילדים, על פרנסה, זה דברים כלליים שברור שהם הטבה אלוקית. ועל דברים מסויימים יותר, אפשר להודות על האפשרות לבקש וגם לומר שה' יעשה הכל לטובה. ולהסכים לקבל את מה שה' עושה.
שיהיה לך הרבה טוב ושתזכי לראות טוב.
ולראות בטוב ה'.
גמר חתימה טובה,
נעמי