• פירות שביעית

קניית בשוק בהבלעה

מכון התורה והארץ

ט מרחשון תשס"ח
שאלה
האם מותר לקנות בשוק ירקות הקדושים בקדושת שביעית בהבלעה, שהרי גם אי נימא דאין איסור בהבלעה, הרי אתה הקונה מחזק את המוכר לעשות סחורה בפירות שביעית לכלל האוכלוסיה שהרי הוא רואה שקונים ממנו, בצורה כזו והקונה מחזק ידי עוברי עבירה?
תשובה
הבלעה רק פותרת את שאלת קדושת דמי שביעית, אולם איננה מתירה את עצם המסחר, ולכן אם בירקות נעשה איסור אזי צודק הנך בדבריך שיש בכך מסייע לידי עוברי עבירה, ולא התירו אלא הבלעת אתרוג אחד בלולב שאין כאן מסחר גדול אלא כמות קטנה וכדי שלא יהא קדושת שביעית התירו את ההבלעה. אמנם יש אחרונים הסוברים שאם נותן את הפירות במתנה הרי שההבלעה מותרת אפילו לאיסור סחורה. בכל אופן צודקים דבריך שאין לקנות בשוק בהבלעה שהרי אין זה פותר את איסור הסחורה. בברכת התורה והארץ הרב יהודה הלוי עמיחי