• שבת ומועדים
  • שאלות כלליות

הלכות פסח

הרב שמואל הולשטיין

א ניסן תשס"ח
שאלה
1. כידוע השנה חל ליל הסדר במוצאי שבת. כיצד נוהגים בשבת זו, האם אוכלים לחם? הרי החג נכנס ישר במוצאי שבת. 2. ב"ה אערוך את ליל הסדר בביתי עם משפחתי ומשפחתו של בעלי. אנו שייכים לשתי עדות שונות, ואצל משפחתו של בעלי נהוג לאכול קטניות בפסח (ולכן גם בשבילי קטניות זה כשר לפסח, מאחר ואני הולכת אחרי בעלי), האם אפשרי ע"פ ההלכה להגיש מאכלים שהם כשרים לאוכלי קטניות? 3. כלים מחרסינה, שלא השתמשו בהם, אך הם היו מחוץ לאריזתם המקורית תקופה ארוכה באזור, שלא כ"כ הקפידו שלא יהיה שם חמץ, האם יש אפשרות להשתמש בהם לפסח? 4. קערה מנירוסטה של מיקסר לעוגה, האם אפשרי להכשיר לפסח את הקערה (ללא הבסיס והידית של המיקסר), יש לציין שבתחתית הקערה יש חלק קטן מפלסטיק שאמור לחבר את הקערה לבסיס, חלק זה לא בא במגע עם החומרים המרכיבים את העוגה? 5. מהם המזונות שצריך לשים בצלחת של פסח? מרור - חסה? כרפס - סלרי? זרוע - כנף עוף, מבושל/מטוגן? וכו’... 6. סירופ חרובים טבעי, עדיין סגור, מכיל 100% חרובים, אך אין חותמת של כשרות לפסח, כנ"ל לגבי חלב שקדים, דבש וכו’ (גם סגור), האם אפשר להשתמש בהם עבור פסח? 7. צנוברים – האם כשר לפסח לאוכלי קטניות בלבד? 8. כיצד ניתן להכשיר מקרוגל? 9. מתי מדליקים את נרות החג? 10. מתי מבדילים ועל מה מבדילים בהבדלה?
תשובה
1. השנה אסור לאכול חמץ בערב פסח בדיוק כפי שאסור בכל שנה, לכן יש לאכול את סעודת השבת בבוקר לפני השעה 9:55. לאחר מכן יש לבער את החמץ שנשאר על ידי זריקתו בשירותים ואמירת נוסח הביטול. בסעודה שלישית אוכלים פירות ירקות וכד'. 2. אין להגיש מאכלים עם קטניות לאנשים המשתייכים לעדות שאינם אוכלים קטניות. 3. אין בעיה, יש לשוטפם במים. 4. ניתן להכשיר בהגעלה במים רותחים. 5. נוהגים לשים מרור (מה שאתם נוהגים לאכול - חסה או חזרת), כרפס (גם כן מה שאתם נוהגים לאכול), זרוע צלוי, מי מלח וביצה ( יש נוהגים לצלותה). 6. אין להשתמש במאכלים שאין עליהם כשרות לפסח, אלא להצניעם לאחרי החג. 8. יש המתירים להכשיר מיקרוגל באופן זה - יש לנקותו היטב היטב, לאחר מכן יש לשים בתוכו כוס מלאה בחציה במי סבון ולהפעיל את המקרוגל עד להתאדות המים. 9. לאחר צאת הכוכבים (לאחר התפילה לפני הסדר). 10. מבדילים בתוך הקידוש, הסימן הוא יקנה"ז. כלומר י - ברכת היין, ק - קידוש כלומר ברכת הקידוש עצמה, נ - נר, ה -הבדלה, ז - זמן כלומר ברכת שהחיינו. פסח כשר ושמח. הרב שמואל הולשטיין