• שאלות כלליות

חובה לתת צדקה לפני הזמן הרצוי?

הרה"ג דוב ליאור

כ"ב אייר תשס"ח
שאלה
כדי שאתן יותר צדקה החלטתי לייחד ארנק לצדקה בנוסף לארנק הרגיל. בארנק הזה יש כסף של 10 אג’ לתפלה ושקלים בודדים לעניים, כך שלא יקרה שבדרך לאוטובוס אתן צדקה ולא אדע אם יש כסף לאוטובוס או אם יש לתת לעני. האם זה שינה את המעמד של הארנק המיוחד לעומת הארנק הרגיל כך שאני חייב לתת ממנו בכל פעם שאני רואה עני מוחזק או עני שכבר נתתי לו פעם (גם אם אני רץ לאוטובוס)? ואולי כבר ברגע שאני ממלא את הארנק דינו כקופת צדקה שצריך לתת את כל תוכנה בהזדמנות הראשונה?
תשובה
אם אתה מייעד את הכסף שאתה שם בארנק לצדקה, מותר לך גם לשאול מאותו ארנק שקל (אם אתה צריך לשלם לאוטובוס) ואחר כך להחזיר. יש לחשוש לשיטת הרמ"א שצדקה זה אחד הדברים שלא צריכים ביטוי שפתיים וגם במחשבה זה מחייב. ולכן אין לייעד את הכסף למטרה אחרת, אבל לשאול ממנו ולהחזיר יהיה מותר. הארנק הזה לא מחייב אותך לתת לכל עני שאתה רואה ברחוב. אתה ייעדת את הכסף לצדקה, אבל מי אמר שאתה צריך לתת לכל עני שאתה רואה. הכסף הזה מיועד כבר לצדקה, למי לתת זה בעיה משנית. וכמו כן, לא צריך לתת מייד את כל תוכן הקופה.