• יחס האחרים לאבל

מה אומרים בניחום אבלים

הרב ש. יוסף וייצן

כ"ו תמוז תשס"ח
שאלה
אני רוצה ללכת, בלי נדר, לנחם את משפחתו של אדם שנהרג בנסיבות טרגיות, הכרתי בעבר את דודתו. העניין הוא שאני לא ממש יודעת מה לומר להם. מה אפשר כבר להגיד? אני לא יודעת איך להתנהג במצבים כאלו. לפעמים גם לי מתחשק לבכות. מה אמורים לעשות אצלם בבית? תודה ושיהיו בשורות טובות אמן.
תשובה
בניחום אבלים לא צריך לומר דברים מיוחדים. עצם ההגעה לבית מבטאת השתתפות בצער ובאבלות וזה כשלעצמו מנחם. את יכולה לומר להם שאת מאד מצטערת יחד איתם ושאת מעריכה שאת לא יכולה לתאר את גודל הצער שלהם. את יכולה להתעניין בנפטר. לשאול על מעשיו. את יכולה לבקש מהם שיספרו לך עליו. גם אם קשה לך עצם הדיבור את יכולה ללכת ולא לדבר. לבוא לשבת ולומר "מן השמים תנוחמו" וללכת. הנוסח שמקובל לומר בבית האבל