• אכילה מחוץ לבית

כשרות והלכות שבת כשמתארחים

הרה"ג יעקב אריאל

י"ב כסלו תשס"ט
שאלה
כיצד יש לנהוג כאשר מתארחים אצל קרובי משפחה דתיים, תורניים, אך אינם מודעים לחלק מההלכות: א. לא בודקים חלק מהירקות והקטניות, למשל בצל, שהוא ירק שמוכנס להרבה מהמאכלים. ואם לא נאכל את הבצל עצמו בלבד, נכנס לחשש בורר בשבת. וכן לגבי קטניות שספק אם בדקו. ב. אם ירק לא בדוק עורבב בתוך תבשיל, האם זה אוסר את כל התבשיל או שמספיק להוציא את הירק שלא בדוק והשאר מותר באכילה? ג. לגבי דברים שצריכים להעשות סמוך לסעודה בשבת והם אינם עושים זאת בסמוך, האם מותר לאכול מדברים אלו? למשל, קילוף קליפה הרבה זמן לפני הסעודה, לצורך הכנת סלט או ברירה של סכו"ם מעורב לצורך עריכה לסעודה ע"י האשה, כשמראש מתכננת שאחרי עריכת השולחן, עוד תלך לבית הכנסת ורק אח"כ יאכלו. מצד אחד לא רוצים לפגוע במארחים ומאידך נכנסים לחששות איסור, כיצד יש לנהוג?
תשובה
יש הבדל בין דברים האסורים בודאות לבין חששות רחוקים ירק שמחזק בודאות כנגוע בשרצים אין התר לאוכלו וממילא מן הראוי להימע מלאכול אצל אותו אדם אך אם החשש רחוק, לכתחילה ראוי להימנע גם מחשש כזה, אך אם יש צורך לשמור על קשרים משפחתיים מותרלהתארח אצל הקרובים. למשל, בבצל יבש לגמרי החשש רחוק . בעונה זו הבצל יבש לגמרי. לעומת זאת בצל ירוק שונה. איני בקי בכל סוגי השרצים ובבל מיני הירקות הכנת אוכל וסכום שלא כהלכה אינה אוסרת את האוכל או את השימוש בסכום