- הלכה
- אכילה מחוץ לבית
שאלה
ישנן מסעדות, בעלות תעודות הכשר, המחזיקות מזנון חלבי ומזנון בשרי באותה מסעדה. בחור חילוני ציין בפני כי הוא מכיר אישית מסעדות בהן לבקשת לקוח שאכל בשרי, יינתן לו קפה לאחר מכן.
כמו כן, האם ניתן לסמוך מספיק על ההפרדה בין הבשרי לחלבי? הרי המשגיח לא נמצא במקום 24 שעות. האם תעודת כשרות מספיקה על אף שאין משגיח שנוכח כל הזמן?
תשובה
ככלל , הרבנות הראשית מעדיפה להמנע מלאשר נתינת כשרות למסעדות אשר בעת ובעונה אחת מבשלות ומגישות מאכלים חלביים ובשריים בגלל החשש למכשול לאור מורכבות הפיקוח במקום. במקרים בהם מגיעים למסקנה כי יש צורך גדול בכך כגון מסעדות עובדים אשר מספקות הסעדה למפעלים וחברות שונות, מחייבים את בעלי המקום לבצע הפרדה ברורה על מנת שלא להכשיל את הציבור.
ההפרדה מתייחסת למקום הכנת האוכל, מקום הגשתו, וההקפדה שלא יערבבו כלים בשריים וחלביים ביחד הן בשטיפה והן בייצור וההגשה.במקום מעין זה מגבירים את שעות ההשגחה בד"כ בהתאם לצורך. ישנם בתי אוכל בהם הרבנות מחייבת השגחה צמודה וישנם בתי אוכל בהם המשגיח "יוצא ונכנס" הכל בהתאם לנהלים ושיקול דעתה של הרבנות המכשירה.
קיוסקים קטנים המוכרים לחמניות בשריות וחלביות ארוזות , רובם ללא השגחה ואין אנו מתערבים. בית אוכל שקיבל תעודת כשרות אך נודע לנו לאחר בדיקה כי הציבור במקום מוכשל בתחום זה , מכל סיבה שהיא , תישקל הסרת תעודת הכשרות ממנו לפי העניין והמקום.