• תורה, מחשבה ומוסר
  • שאלות כלליות

המדרש מ"בר כוכבא" והשינוי בשיר השירים

הרה"ג דוב ליאור

כ"ח אייר תשס"ט
שאלה
אחותי לומדת באולפנה ממלכתית דתית והיא ביקשה ממני לשאול את כבוד הרב: אחד הרבנים אצלם אומר על מדרש של אברהם אבינו שנכתב בתקופת בר כוכבא. וכן טוען שבשיר השירים יש מילה ששלמה כתב "קיר" וחכמים שינו זאת ל"כותל" והמילה כותל באה בכלל מארמית. האם הדברים נכונים, האם אין בעיה הלכתית לטעון כך?
תשובה
התלמוד נכתב בזמן רבינא ורב אשי והמשנה בזמן רבי יהודה החסיד ויכול להיות שמדרש זה נכתב בתקופת בר כוכבא. כמו כן, יש מילים בארמית גם בתורה אבל להגיד ששינו זה לא טענה של כתבי הקודש, כל מילה היא ספורה ומדוייקת ולפי חז"ל כך מסורה התורה.