• שבת ומועדים
  • ביטחון ופיקוח נפש

הודעה על חלל בשבת

הרה"ג דוב ליאור

ט מרחשון תש"ע
שאלה
חברי משרת ביחידה צבאית שתפקידה הודעה למשפחות נפגעים על פציעת/נפילת יקירהם. נוהלי היחידה קובעים כי ההודעה למשפחת הנפגע תהיה בהקדם האפשרי, גם בשבת. נשאלתי האם הדבר מותר? לענ"ד השיקולים כאן שונים מאשר במציאות אזרחית שגרתית. ועל כן אני מפנה את השאלה אל הרב.
תשובה
לענ"ד אין להודיע בשבת, מכיון שמי ששומר שבת לא יועיל להודיע לו בשבת, שהרי אין לו מה לעשות, שהרי לא יסע לשם שאינו יכול להחיות מתים, וזה רק יצער אותו ויהרוס לו את השבת. קרה אצלנו מקרה שבאו מקצין העיר והודיעו לאב שבנו נהרג. והוריתי לו שלא להודיע לאשתו ולמשפחה בשבת. והוא עמד בכך מתוך חוסן נפשי גדול. שאלתי אותם אז, למה הודיעו לו ואמרו לי שלא רצו שישמע זאת מהרדיו או מאנשים אחרים. אבל אדם שומר מצוות אינו שומע ממילא רדיו בשבת וביישוב לא מדברים על כל דבר. ויצא שהרסו לו את השבת ללא כל תועלת והצדקה. לכן, לדעתי לא נכון בכלל להודיע דברים כאלה למשפחות בשבת. ואין לך להשתתף בפעילות כזאת בשבת, שהרי אינה פיקוח נפש אלא רק נוהל שקבעו אנשים שלא מתחשבים בקדושת שבת, ולא יתכן ששומר שבת יתנהג בצורה כזאת. אלא צריך להודיע להם שלא תשתתף ביחידה כזאת או שלא תבצע זאת בשבת. אי אפשר לחייב לחלל שבת על דבר שאינו פיקוח נפש.