• שבת ומועדים
  • תעניות

תענית דיבור בימי השובבי"ם

הרב ש. יוסף וייצן

כ"ה טבת תש"ע
שאלה
אני עושה תענית דיבור בימי השובבי"ם ויש לי מספר שאלות: 1.בזמני היום אני הולך לפי הגר"א, מתי אני צריך לסיים את תענית הדיבור, בשקיעה או בצאת הכוכבים? 2.כמה זמן אחרי שקיעה יש את צאת הכוכבים? 3.האם מותר להתנות לפני תענית הדיבור שכשארצה אפסיק את התענית(באמירת פרק תהילים או משהו כזה)? 4.עניין תענית הדיבור לפי מה שאני יודע הוא לתקן חטאי לשון הרע ולהמנע מכך, לכן, מותר להגיד תודה בתענית דיבור בשל נימוס? או להגיד בוקר טוב לרב משום כבוד? במשנה במסכת ברכות כתוב שמותר להפסיק באמצע הפרק להגיד שלום(לדעת רבי יהודה מותר להפסיק באמצע הפרק כדי לשאול בשלום מי שירא ממנו, קהתי מפרש שאלה האב והרב שחייב לירא מפניהם), אז אולי גם בתענית דיבור יהיה מותר? 5.האם כשחברים שלי שואלים אותי אם אני עושה תענית דיבור(ביום אחר), מותר לי להגיד להם שלא למרות שאני כן עושה?
תשובה
1. מספיק תענית עד שקיעת החמה. 2. הזמן של צאת הכוכבים 15 דקות לאחר שקיעה. 3. תענית דיבור הכוונה רק מדברי חולין. מותר לומר תהילים גם ללא תנאי. 4. מותר לומר שלום לרב. אמירת תודה נחשב כדברי חולין ויש רק להאיר פנים במקום תודה. 5. מותר לשנות בכדי שלא לפרסם את ההנהגות המיוחדות שלך.