• שאלות כלליות

ישיבה על השולחן במקום מצווה

הרה"ג דוב ליאור

י"ד מרחשון תשע"א
שאלה
לגבי ישיבה על שולחן בשעת הצורך. ראיתי באתר את תשובתו של הרה"ג דב ליאור שליט"א (מצורפת בסוף). ראו גם בספר ’שאל את הרב’ לרב חיים קנייבסקי שליט"א עמ’ ס. ונפשי בשאלתי: האם מותר לישון על השולחן בסוכות? מול הקפידא המוזכרת עומד כאן עניין חינוך קטנים למצוות, ולעיתים אפילו לבעל הבית הגדול אין אפשרות לישון בסוכה אא"כ מוציא את השולחן - בניגוד לקפידתו התמוהה של המשנ"ב, ואפשרות זו תוכל לפתור את ספקותיו. שאלה: האם מותר לשבת או לשכב על שולחן, והאם ישנו חילוק בין שולחן שנועד לאכילה לבין שולחן סתם? מהו מקור המנהג? תשובה: מוזכר שאין לעשות שימוש לא מכובד בשולחן כיוון ששולחן דומה למזבח. בד"כ זהו שולחן אכילה. אם יש צורך, כדי לטפס לתיקרה או משהו אחר מותר, אבל סתם כך בצורה לא מכובדת אין לעשות. הרה"ג דב ליאור
תשובה
אם אפשר להוציא את השולחן, עדיף להוציא את השולחן. אם אי אפשר להוציא את השולחן מהסוכה (כגון שזה טורח גדול), אזי כבוד השולחן נדחה מפני קיום מצוות סוכה ואפשר לישון על השולחן.