• תורה, מחשבה ומוסר
  • הדרכות לבעלי תשובה

חילולי שבת בזמן לידה

הרה"ג יעקב אריאל

י"ט אייר תשע"א
שאלה
שלום , אני מגדיר את עצמי כחוזר בתשובה, אני שומר שבת מזה כשנה וחצי, אך עדיין לא קיבלתי על עצמי את כלל המצוות. אשתי שומרת שבת כמה שהיא יכולה, אבל היא לא מקפידה, לדוגמא בזמן הריונה היא הייתה עולה ויורדת במעלית בשבת (קומה רביעית). ביום שבת, היינו בחדר לידה, כאשר הלידה התחילה לפני כניסת השבת ונמשכה אל תוך השבת. מאוד חששתי מכך שתיכנס שבת, כי ידעתי שיש דברים שאשתי תצפה ממני לעשות בשבת שמהווים חילולי שבת. ואכן במהלך הלידה, נאלצתי לענות ל-3 טלפונים ולדווח לאימי ולחמותי על המצב. הרגשתי שזה לא יהיה נכון להרגיז את אשתי בנושא זה בשעת הלידה, מה גם שזה באמת נראה לי אכזרי שאם היולדת לא יכולה לדעת שהכל בסדר. לאחר הלידה אשתי רצתה שאצלם את התינוקת, לא הסכמתי, אך הסכמתי להגיש לה את המצלמה ושהיא תצלם. השתדלתי לעשות את הדברים האסורים בשינוי. האם נהגתי בסדר? אם לא כיצד הייתי אמור לנהוג, בהתחשב במצב העדין שבו אשתי הייתה? מה עושים זוגות דתיים לגבי יידוע ההורים? האם אין אפשרות שלא להשאיר את ההורים במתח עד צאת השבת (ובמקרים של שילוב שבת וחג זה יכול להיות לפעמים 3 ימים) שאלה נוספת שלא הייתה רלוונטית לגביי, אך תהיתי לגביה, היא מה אמור הבעל לעשות לאחר לידה בשבת, אם הוא גר רחוק מבית החולים והלידה הסתיימה בלילה, האם מותר לו לחזור ברכב? האם עליו להסתובב ברחוב או לישון על רצפת בית החולים?
תשובה
במשפחות דתיות ההורים יודעים ששבת היום ואינם במתח. אכן יש קושי בשמירת שבת במצבים כאלה אולם כוחה של השבת הוא לא רק בעונג, בשמחה וברוגע שהיא מעניקה לנו בדרך כלל אלא גם במסירות נפש עליה במקרים חריגים עד כמה שאפשר. כמו, חזרה רגלית או שינה על אחד מספסלי ביה"ח או בספות המיועדות לכך. צא וראה כמה בני משפחה ישנים בדרך זו ליד מיטות יקיריהם או בהמתנה בחדר מיון. עם זאת, יש בתי חולים שבסביבותיהם יש אנשים דתיים המודעים למצבים אלו והם מארחים בשמחה קרובים וחולים הנקלעים אליהם בשבתות. כגון: בקרית קריניצי, בחדרה, בבאר שבע ועוד. בדרך כלל יש מודעת בביכנ"ס של בית החולים היכן ניתן להתארח. אגב, יש שם גם סעודות שבת מוכנות! לבני ארע לא מזמן דבר כזה הוא ידע מראש שעלול להקלע בשבת. הוא התקשר מראש לאותן משפחות והתארח אצלן כל השבת בלב חם.