• תרומות ומעשרות - כללי

הפרשת תרומות ומעשרות במוסד חינוכי

מכון התורה והארץ

ט"ז כסלו תשע"ב
שאלה
תודה על התשובה, אני שואל שוב מכיון שלא התייחסתם לאופציה: האם ישנה אפשרות להפקיר את העצים? האם אפשר להודיע ברבים על זמן כלשהוא שאפשרי לכל אחד לקטוף פירות מן העץ? האם המצאות של כ80/100 אנשים במתחם המוסד מהווה בסיס ליכולת להפקיר?
תשובה
בס"ד שלום וברכת ד' הפקר צריך שיהיה לכל, דהיינו: שיהודי וגוי, גדול וקטן יכולים ללקוט מהעצים, ומכיוון שאינכם רוצים לתת לכולם להכנס למוסד אין זה הפקר. הג' (ב"ק כח ע"א) דנה על אדם שהפקיר וחזר בבוקר וזכה בה שההפקר חל והפירות פטורים מתרומות ומעשרות, אבל ההפקר היה מוחלט. כאן, לפי ההצעה, מדובר שיפקירו לשעה בלבד, בכך הגמ' לא העלתה בדעתה שיחשב להיות הפקר הפוטר מתרו"מ, מכיוון שהופקר רק לזמן מסויים ולא הוי הפקר גמור. בברכת התורה והארץ הרב יהודה הלוי עמיחי מכון התורה והארץ כפר דרום אשקלון