• מיסטיקה וקמיעות

מעבר בין שני נשים

הרה"ג אביגדור נבנצל

ד תמוז תשע"ב
שאלה
ידוע האיסור לעבור בין שני נשים. מההקשר בגמרא משמע שלא מדובר בסיבות פשטניות אלא קבליות (כשפים,שדים,רוח רעה וכד’). בגמרא מצויים המוני רשימות של דברים האסורים והלא מומלצים ואנו להלכה פסקנו רק מה שהביאו הפוסקים על סמך דעתם הרחבה. א"כ מדוע במקרה הנ"ל, שלא נפסק לא בשולחן ערוך ולא ברמב"ם (למיטב ידיעתי) ואנו אפילו לא מקפידים על שאר הרשימה (שמובאת בהוריות י"ג, כגון מעבר תחת גשר שלא עברו תחתיו מים ארבעים יום-כמו רב הגשרים בארץ..) דווקא כאן אנו מקפידים על כך. ובהנחה שצריכים להקפיד על כך, מה הגדרים? הרבה רבנים אומרים שהכל לפי האדם ושאר הגדרות שאני לא מסוגל לתרגם מהסיבה הפשוטה שאיני מבין בקבלה. אני אשמח מאד לקבל גדרים מוגדרים. תודה רבה.
תשובה
שלום רב, הדרכת חז"ל שלא לעבור בין שתי נשים הינה עצה טובה במסגרת ההרחקות בענייני צניעות, ועל כן משתדלים להקפיד לקיימה. אגב, ביחס להדרכת חז"ל שלא לעבור מתחת לגשרים, יש לדעת שחז"ל דיברו על גשרים הבנויים מעל נחלים ונהרות וכד', מציאות שאינה נפוצה במקומותינו. כל טוב