• שאלות כלליות

גמילות חסד עם בע"ח

הרב ש. יוסף וייצן

י"א אייר תשע"ג
שאלה
בס"ד שלום לרב. האם לגמילות חסדים עם בע"ח רעב וצמא יש גם ערך? והאם זה בכלל מה שנאמר בגמרא מסכת ברכות דף ה’ עמ’ א’ וב’: "כל העוסק בתורה וגמ"ח וקובר את בניו מוחלין לו על כל עוונותיו שנא’: בחסד ואמת יכופר עוון"? תודה מראש.
תשובה
שלום רב: גמילות חסד היא חלק ממצוות ואהבת לרעך כמוך והיא נוגעת רק כלפי אדם מישראל. חכמים הרחיבו זאת מפני דרכי שלום גם על הגויים. כלפי בעלי חיים לא שייך גמילות חסד. גמילות חסד נוגע לצורת קשר בין שני אנשים שהם בסיסית בעלי אותו מעמד ובעלי יכולות להגיב לחסד. הרחמים על בעלי חיים נוגע לצער בעלי חיים ולמה שנאמר ורחמיו על כל מעשיו. וכמו שהקב"ה מרחם כך גם אנו נדבקים במידותיו. כל טוב