• שבת ומועדים
  • תעניות

על מהות צום י׳ז בתמוז ביחס לצומות אחרים

הרב יוסף אפריון

כ"ט תמוז תשע"ג
שאלה
שלום כבוד הרב. היום צום י׳ז בתמוז שאנו צמים אותו בגלל הסיבה שנחרב בית המקדש של עם-ישראל ואנו מתענים על כך, צום זה אורך מעלות השחר עד צאת הכוכבים. וכאן חשבתי על צום יום כיפור, שהוא אורך כ24 שעות ומהותו היא לכפר לאדם על מעשיו לגרום לו לפתוח דף חדש עם הקב׳ה ולהידמות למלאכים ביום זה ע׳מ להיטהר מחטאינו. ושאלתי היא, האם הדאגה שלנו כלפי עצמינו והמחשבה על לכפר את חטאינו ולפתוח דף חדש היא יותר חשובה מחורבן בית המקדש? הרי אם זה היה חשוב יותר היינו צמים על עצמינו פחות שעות ועל חורבן בבית המקדש 24 שעות.. שאלה זו מתבססת על דעתי שדי מתקבל על הדעת שאורך הצום כן מייחס מעט חשיבות למהותו.. אולי אני טועה במהותו של כל צום וכך בעצם תתבטל שאלתי.. אשמח לקבל תשובה :) תודה מראש :)
תשובה
שלום יום הכיפורים נקבע בתורה כצום של יממה. תשעה באב שהוא הצום החמור והמשמעותי ביותר על החורבן נמשך גם יממה שלמה. שאר הצומות על החורבן באים כמובן לעורר אותנו לתשובה אולם חז"ל הקלו בהם וקבעו אותם רק לשעות היום. ובעז"ה יתהפכו בקרוב ימים אלו לששון ולשמחה