• שאלות כלליות

האם אני לוי?

הרב יהודה אודסר

י"ג שבט תשע"ד
שאלה
שלום הרב. אני אברך בן 24, ואני פונה אל הרב בספק שהתעורר לי בשנה וחצי האחרונות לגבי הייחוס שלי האם אני לוי או ישראל. אקדים ואומר שאני בא מבית שבו אמי חזרה בתשובה שהייתי בגיל קטן ואבי חזר בתשובה רק בשנים האחרונות, ואבי מגיע מבית שלא שמר תורה ומצוות ולא החזיקו ידיהם בדת. כל הזמן עד שהתחתנתי החזקתי את עצמי בתור ’ישראל’, שהרי לא אמי ולא אבי אמרו לי משהו מיוחד בעניין הזה, לכן ראיתי את עצמי כל השנים כיחוס של ישראל. כאשר הגעתי להינשא ופתחתי את תעודת הנישואים של ההורים שלי נוכחתי לגלות שיתכן מאוד שאנו לויים, כחלק מהפרטים על אבי שבטופס היה שורה שבה היה כתוב ישראל,לוי, כהן, והיה מחיקה על הישראל והכהן ונותר רק לוי. מיד פניתי לאבי לשאול בענין, והוא לא ידע להשיב, ולשאול את סבא שלי (אבא של אבי) היה מאוחר שכבר הוא שכב על מיטתו בחולי קשה (היום הוא כבר נפטר), ניסיתי לשאול סבתא אם היא זוכרת משהו, אם עשו לאבי פדיון הבן (אבי היה בכור), אך היא איננה זוכרת כלום מפאת הגיל המבוגר. ניסיתי לברר אצל בני המשפחה אם הם יודעים משהו על הענין ואף אחד מהם לא ידע להשיב תשובה ברורה וזאת משום מה שכבר אמרתי קודם, מדובר במשפחה שלא שומרת תו"מ ולא שמרה על מסורת ברורה ודוייקת. הדבר היחיד שעוד מצאתי זה בשבעה של סבי דבירתי עם קרובים נוספים שהם יותר אחוזים בדת שאמרו לי שהם ישראל, אך אינני יודע אם לסמוך על כך, משום שסבא שלי ואמא שלהם אחים, אך זה שהם ישראל יתכן שזה מפני אבא שלהם שאינו קשור למשפחה של סבא שלי ז"ל, ואין זה מעיד על מה היתה אמם אחות של סבא שלי. נסעתי גם למוזיאון תפוצות ישראל שבל אביב לברר שם מידע מדויק יותר, אך גם שם לא הסתייע מלתא. עיקרו של דבר- בטופס הנישואים של הורי לא מחוק לוי, אך השאלה מה זה אומר, ובייחוד שאף אחד מסביב לא יודע את הדברים מאופן ברור, האם לסמוך על הרב שבזמנו סידר את טופס הנישואים של הורי במוסד הרבנות גם כאשר היום אף אחד לא ברור לו כלום, או שלהחזיק את עצמי כישראל כפי שנהגתי (אף שזה מבלי סיבה וסמך ברור). ואם זה יוסיף אז שם המשפחה שלי הוא ’אליאס’ ובעברית זה ’אליהו’. בתודה רבה ומבורכת.
תשובה
האם יש אפשרות לראות מה כתוב בכתובה? באיזה רבנות נכתבה תעודת הנישואין? באיזו שנה? האם אפשר אולי לאתר את רשם הנישואין? הרב? פרטים אלו אולי יעזרו לך בבירור